11 / 05 / 2024

Sit kararı Ovit tüneli projesini etkilemiyor!

Sit kararı Ovit tüneli projesini etkilemiyor!

Eski İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi, İkizdere Vadisi’nin sit alanı ilan edilmesinin Ovit tüneli projesi ile kayak merkezi yapımının önünde bir engel oluşturmayacağını söyledi



Ekşi, dün yaptığı açıklamada, 2008 yılında yaptıkları başvuru üzerine İkizdere Vadisi’nin Trabzon Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca doğal sit alanı ilan edildiğini hatırlattı. Sit kararının iki projeyi olumsuz etkileyeceği iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirten Ekşi, “Ulaştırma Bakanlığı’nın hazırladığı projede tünelin giriş ve çıkış kotları belirlenmiştir. Bu kodlar vadinin flora ve fauna ortamlarını içermiyor” dedi ve ekledi: “Kurulun çevreye duyarlı, çıkarılacak atık malzemeleri dere yataklarına doldurmayacak bir projeye ‘hayır’ demesi mümkün değildir. Aksine başta turizm olmak üzere yatırımların önünü açar.”
Amaçlarının bölgenin can damarları olan ekosistemi hidroelektrik santrali (HES), taş ocağı ve madencilerin istilasından korumak olduğunu kaydeden Ekşi, şunları kaydetti: “Bir yandan Doğu Karadeniz Kalkınma Planı kapsamında turizm planlamaları yapılırken diğer yandan doğal güzelliklerimizin yok edilmemesi gerekiyor.”
Radikal


Geri Dön