25 / 04 / 2024

Site aidatı gecikme faizi 2015!

Site aidatı gecikme faizi 2015!

Konut sitelerinde ortak alanların bakım, onarım ve temizlik gibi işlerin giderleri kat malikleri tarafından tahsil ediliyor. Peki, ödeme gecikirse ne kadar faiz uygulanır? İşte site aidatı gecikme faizi 2015..



Site aidatı gecikme faizi 2015!

Apartman ve konut sitelerinde ortak alanların bakım, onarım ve temizlik gibi işlerin giderleri kat malikleri tarafından tahsil ediliyor. Bu masraflar tüm maliklerden tahsil ediliyor.


Kanunen kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamıyor.


Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. 


Site aidatı ödemesinde gecikmenin yaşandığı her ay için gecikme faizi uygulanıyor. Peki, site aidatı gecikme faizi 2015 ne kadardır?


Site aidatı gecikme faizi..

Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık, yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlü oluyor.


Örnğin, aidat ödemelerinde son ödeme tarihi her ayın 15'i ve aylık gecikme faizi oranı %5 ise, ayın 15'inden sonra yapılacak ödemeye aylık gecikme faizi uygulanıyor. 


Aidat hesaplamalasında gecikmenin kaç gün olduğunun bir önemi bulunmuyor. Bu kural gereğince ödeme 1 gün de gecikse 30 gün de gecikse aynı faiz oranı uygulanıyor.  


Site aidatı ödemeyen kiracıya ne yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön