16 / 04 / 2024

Site aidatının ödenmemesi durumunda ne yapılır?

Site aidatının ödenmemesi durumunda ne yapılır?

Site aidatı, sitenin temizliği, güvenliği, tesisat ve onarımı gibi gerekli görülen ihtiyaçlar için toplanıyor. Peki, belirlenen tarihlerde site aidatının ödenmemesi durumunda ne yapılır?



Site aidatının ödenmemesi durumunda ne yapılır?

Site aidatı, sitenin temizliği, güvenliği, tesisat ve onarımı gibi gerekli görülen ihtiyaçlar için toplanıyor. Aidat, kat malikleri kurulu tarafından belirlenen tarihlerde ve belirlenen miktarda alınıyor. 


Site aidatı, site içindeki bağımsız bölüme sahip ya da kiracı olarak o bağımsız bölümde oturan kimseler tarafından ödeniyor. Toplantıda site yöneticisi, işletme projesine dair yetkiyi kat maliklerinin onayına sunuyor. 


Söz konusu projeye 7 gün içerisinde kat malikleri tarafından itirazın gelmemesi durumunda, proje uygulamaya koyuluyor. 


Peki, belirlenen tarihlerde site aidatının ödenmemesi durumunda ne yapılır?


Kanunen kat malikleri, toplu yapı kapsamındaki ortak yapı, yer ve tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya bunların başka bir parselde veya kamuya ait alanlarda bulunduğunu veya bağımsız bölümlerinin veya kendilerinin durumu  dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle toplu yapı ortak gider payını ve toplanacak avansı ödemekten kaçınamıyor.


Zamanında ödeme yapmayanlara aylık gecikme faizi uygulanıyor. Örneğin son ödeme tarihi her ayın 5'i ve aylık gecikme faizi oranı %5 ise, ayın 5'inden sonra yapılacak ödemeye aylık gecikme faizi uygulanıyor. 


Site aidatı neye göre belirlenir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön