20 / 04 / 2024

Site aidatları neye göre belirlenir?

Site aidatları neye göre belirlenir?

Kat maliklerinin anagayrimenkul üzerinde yapılan tüm harcamalara eşit olarak katılması gerekiyor. Katınılmadığı durumlarda cezai yaptırımlar uygulanabien site aidatları neye göre belirlenir? İşte Site aidatları neye göre belirlenir sorusunun yanıtı..



Sitelerindeki tüm kat maliklerinin anagayrimenkul ile ilgili yapılan harcamalara belirli oranlarda katılmaları gerekiyor. Kat maliki anagayrimenkul için katılması gereken hususlar arasında kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avans ve sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlerin harcamlarına katılması gerekiyor.Bu konuda ki hususlar Kat Mülkiyeti Kanununa göre şu şekilde açıklanmıştır;


Madde 20

Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça: 

a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak; 

b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile 

yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında katılmakla yükümlüdür. 

c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün 

durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.


Gelelim site aidatları neye göre belirlenir sorusunun yanıtına..


Site aidatları neye göre belirlenir?

Site aidatları için kat maliklerinden alınması gereken bedel, apartman veya sitenin giderleri doğrultusunda belirleniyor. Site aidatlarında kat maliklerinin ödemeleri gereken tutar için ilk olarak anagayrimenkulün tüm giderlerinin hesaplamaları yapılıyor. Yapılan bu gider hesaplamalarından sonra kat maliklerine arsa payı oranında bölünüyor. Bu şekilde maliklerinin ödeyecekleri aidat belirlenmiş oluyor.


Örneğin oturduğunuz sitede havuz, süs bahçesi, koşu parkuru gibi alanlar varsa, bu alanların bakımı ve onarımı için ne kadar gider yapılıyorsa, giderlerin karşılanabileceği miktarda aidat ödemesinin yapılması gerekiyor.


Aidat borcunu ödemeyenler için cezai yaptırımlar söz konusu olabiliyror. Kat Mülkiyeti Kanununa göre, aidatı ödemeyen kimselere, borcun ödenmesi için ilk olarak ihtarname çekiliyor. İhtarnamede belirtilen süre içinde ödeme yapılmaması halinde, söz konusu kişiye dava açılabiliyor.


Boş eve aidat ödenir mi?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön