26 / 04 / 2024

Site yönetim bütçesi nedir?

Site yönetim bütçesi nedir?

İstenilen her yapı tarzında site yönetimi kurulacağı gibi Kat Mülkiyet Kanunu gereğince sekiz ya da daha fazla bağımsız bölüm olan yapılarda yönetici bulundurulması zorunlu oluyor. Peki, site yönetim bütçesi nedir?



Site yönetim bütçesi nedir?

İstenilen her yapı tarzında site yönetimi kurulacağı gibi Kat Mülkiyet Kanunu’nun 34.maddesi gereği sekiz ya da daha fazla bağımsız bölüm olan yapılarda yönetici bulundurmak zorunlu oluyor.


Yönetici olmayan sitelerde kat maliklerinden biri ya da bir kaçı yönetim oluşturabiliyor.  Yönetim oluşabilmesi için ise 1 karar defteri, 1 vezne defteri ya da işletme defteri alınması gerekiyor.


Noterde bu defterler site adına tescil ettirilmesi gerekiyor. Yönetim oluşturulabilmesi için tüm kat maliklerinin katılması gereken toplantı düzenleniyor. Toplantıya katılmaları için imza karşılığında bir davet tebliğ ediliyor. Toplantı bildirisinin bir nüshası da apartman panosuna asılması önem teşkil ediyor. Yöneticilerin kat maliki olma zorunluluğu olmuyor. 


Toplu yapı kapsamında bulunan parsel ve parsellerdeki birden çok bağımsız bölümü kapsayan ana yapıda ortak yerleri bulunan blok yapıların her biri, kendi sorunlarına ve yalnız o bloğa ait ortak yerlere ilişkin olarak, o blokta bulunan bağımsız bölüm maliklerinden oluşan blok kat malikleri kurulunca yönetiliyor. Peki, site yönetim bütçesi nedir?


Site yönetim bütçesi ne demektir?

Kat Mülkiyet Kanunu’nun 20. Yönetim Planının 15.maddesi gereğince; kapıcı, güvenlik, temizlik, bahçe bakımı, personel giderleri, sigorta primleri, ortak yerlerin bakımları, demirbaş alımları için ödenecek tutar, bahçe sulama, asansör, çöp giderleri, havuz işletmeleri gibi giderlerde tüm kat malikleri arsa payları kadar ödeme yapmak zorunda oluyor. Ödenmesi gereken bu tutar site yönetim bütçesini oluşturuyor. 



Bina yöneticisinin görev ve sorumlulukları!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 


Geri Dön