20 / 04 / 2024

Site yönetimi için vergi numarası nasıl alınır?

Site yönetimi için vergi numarası nasıl alınır?

Sitedeki birden çok bağımsız bölümü kapsayan ana yapıda ortak yerleri bulunan blok yapıların her biri, o parselde bulunan bağımsız bölüm maliklerinden oluşan kat malikleri kurulunca yönetilir. Peki, site yönetimi için vergi numarası nasıl alınır?



 Site yönetimi için vergi numarası nasıl alınır?

Toplu yapı olarak da ifade edilen konut siteleri; bir veya birden çok imar parseli üzerinde, belli bir onaylı yerleşim plânına göre yapılmış veya yapılacak, alt yapı tesisleri, ortak kullanım yerleri, sosyal tesis ve hizmetler ile bunların yönetimi bakımından birbirleriyle bağlantılı birden çok yapı olarak nitelendiriliyor.


Toplu yapı kapsamında bulunan parsel ve parsellerdeki birden çok bağımsız bölümü kapsayan ana yapıda ortak yerleri bulunan blok yapıların her biri, kendi sorunlarına ve yalnız o bloğa ait ortak yerlere ilişkin olarak, o blokta bulunan bağımsız bölüm maliklerinden oluşan blok kat malikleri kurulunca yönetilir. 


Bir parselde blok niteliğinde olmayan yapılar varsa veya bu nitelikteki yapılarla blok yapılar aynı parselde yer alıyorsa, kendi sorunlarına ve o parsele ait ortak yerlere ilişkin olarak, o parselde bulunan bağımsız bölüm maliklerinden oluşan kat malikleri kurulunca yönetilir. 


Yönetim plânında blokların ve blok niteliğinde olmayan yapıların idare tarzı ayrıca belirtilir.

 

Bir adada birden çok parsel yer alıyorsa, adayı oluşturan parsellere ait ortak yerler, o adada bulunan bağımsız bölüm maliklerinden oluşan ada kat malikleri kurulunca yönetilir ve yönetim tarzı, kanunların emredici hükümleri saklı kalmak şartıyla, bu kurul tarafından kararlaştırılır.


Yönetim için vergi dairesinden vergi numarasının da alınması gerekiyor. Peki, site yönetimi için vergi numarası nasıl alınır?


Site yönetimi için vergi numarası..

Site yöneticileri apartman kat malikleri kurulunu toplayarak karar defterine alacağı bir karar ile bu karar örneğini noterden tasdik ettirip, site adresinin sınırı içerisine giren vergi dairesine başvurarak potansiyel vergi numarasını alabiliyor.


Her ihtimale karşılık site yöneticilerinin imza beyannamelerini de çıkartmış olmaları apartman vergi numarası alınması aşamasında süreci hızlandırıyor.


Site yönetim planı değişikliği nasıl yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön