19 / 04 / 2024

Site yönetimi kurul oylamalarında 'yeter sayısı' nedir?

Site yönetimi kurul oylamalarında 'yeter sayısı' nedir?

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez 'kurul oylamalarında yeter sayılar' konusunu Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...



Prensip olarak; kat malikleri kurulu, kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasıyla toplanır ve oy çokluğu ile karar verir.


Kat malikleri kurulu rutin yönetim işleri ile ilgili konularda, yukarıdaki prensiple  toplantı ve karar  yeter sayısı ile karar alabilecekken, önem arz eden ve bu nedenle Kanunda özel olarak düzenlenmiş bulunan bazı konularla ilgili kararları o konuları düzenlemiş olan Kanun maddelerinde öngörülen çoğunluğu sağlayarak alabileceklerdir.


Örneğin, 34. Maddenin dördüncü fıkrası uyarınca, yönetici atanmasına ilişkin kararın kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından alınması gerekli olduğundan, toplantı yeter sayısı sağlanamadığı için yapılacak olan ikinci toplantılarda da yönetici atanmasına karar verilebilmesi yine sayı ve arsa payı çoğunluğu ile mümkün olacaktır.


Benzer şekilde, 28.maddenin üçüncü fıkrası uyarınca,yönetim planının değiştirilmesine ilişkin bir kat malikleri kurulu kararının tüm kat maliklerinin 4/5 çoğunluğu ile alınması gerekli olduğundan, böyle bir karar için yapılacak toplantının toplantı ve karar yeter sayısı, ilk veya ikinci toplantı olduğuna bakılmaksızın tüm kat maliklerinin en az 4/5-i olmaktadır.


Kanunun tüm kat maliklerinin oybirliği koşuluna bağlamış olduğu hususlarda ise toplantı ve karar yeter sayısı tüm kat malikleri sayısıdır.

 

www.konutsitesiyonetimi.com   


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni


6 maddede site ortak kullanım alanlarının sigortası!




Geri Dön