26 / 04 / 2024

Site yönetimi ve malikler birliği iradesi!

Site yönetimi ve malikler birliği iradesi!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için " site yönetimi ve malikler birliği iradesi " konusunu ele aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı...



Konut siteleri her şeyi ile maliklerindir. Siteleri malikler yönetir diyemeyiz, ancak siteyi o sitenin tapu idaresinde adına senet düzenlenmiş malikler birliğinin iradesi yönetir.

Malikler birliği nedir ? Malikler birliği iradesi nedir? Bu irade nasıl oluşur ?

Site yönetimlerinin mevzuatı yoktur, kanunu vardır: Kat Mülkiyeti Kanunu.

Site yönetimlerinin mevzuatı yoktur, ama “Sitenin Mevzuatı” vardır: O sitenin Yönetim Planı.

Site Yönetim Planı, kanuna muhalefet olamayacağından; (olan maddeleri geçersizdir ki bunların geçersizliği yönetim planını geçersiz kılmaz.), siteler;  orada bulunan, belli arsa payı, malik sayısı ve/veya bağımsız bölüm oy miktarına/oranına bağlanmış hükümler çerçevesinde kat maliklerince alınan kararlara göre yönetilir.

Yönetici seçiminde  kat malikler birliği ve dolayısı ile iradesi malik sayı ve arsa payı çoğunluğuyla  ; yönetim planı değişikliğinde 4/5, basit bir konuda ise toplantıya katılanların çoğunluk oranı ile oluşur.

Yukarıdaki özet açıklamalar, şu anlama gelir;  siteleri malikler birliği iradesi yönetir, mahkemeler bile bu iradenin üstünde değildir.

Birliğin oluşmadığı sitelerde, ortaya irade konulamayacağından; iyi niyetli ancak mevzuata hakim olmayan ve/veya kötü niyetle ancak maliklerin mevzuata  hakim olmadığını fark eden kişi veya kişiler siteleri yönetmeye kalkar da, sonardan işi fark eden birkaç malikin iradesi ile hakimin müdahalesi kayyum misali siteye zuhur eder ki bu mevzuata hakim olmayan iyi niyetli veya maliklerin mevzuata  hakim olmadığını fark eden kötü niyetli  kişi veya kişilerin vesayetinden kat be kat hayırlı ve gereklidir


http://www.konutsitesiyonetimi.com/SITEYONETIMLERIDANISMANICV.pdf


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 


8 maddede konut sitelerinde ihtiyaç ve beklentiler!



Geri Dön