29 / 03 / 2024

Site yönetiminden blok yönetimine geçişte ortak alanlar!

Site yönetiminden blok yönetimine geçişte ortak alanlar!

Site yönetiminden blok yönetimine geçiş ve yönetim planının değiştirilmesi işlemi 5/4'lük oy ile söz konusu olabiliyor. Peki, site yönetiminden blok yönetimine geçişte ortak alanların durumu ne olur?



Site yönetiminden blok yönetimine geçişte ortak alanlar!

Toplu yapıların bir parsel üzerinde yer aldığı konut sitelerinde yönetim de tek elden yürütülüyor. Kanun gereğince, yönetim planları her blok için ayrı ayrı olmadığı sürece toplu yapılarda münferid değişikliğe gidilemiyor. 


Yapıların yönetim planı inşaat aşamasında oluşturuluyor ve tapuda tescil ediliyor. Bu planın değiştirilmesi için 5/4 oy kullanılması gerekiyor.


Site yönetiminden blok yönetimine geçişin sağlanması için, özel gündemle toplanılıp, bu konu görüşülüyor. Oylama sonucunda toplam 50 bağımsız varsa 40 bağımsız değişmesi yönünde oy kullanırsa, yönetim planında değişiklik yapılabiliyor.


Toplantıda bu oy katılımının sağlanması ile bloklar site yönetiminden ayrılabiliyor ve blok için yeni bir yönetim planı hazırlanarak tescil ettirilebiliyor. Peki, site yönetiminden blok yönetimine geçişte ortak alanların durumu ne olur?


Site yönetiminden blok yönetimine geçişte ortak alanlar..

Sitede blokların ortak kullanım alanlarının belirlenmesi gerekiyor. Ortak yerlerinin tanımlanmasında fiziki şartlar ve tesisat durumları dikkate alınıyor.


Böylece blok yönetimleri, blok ortak yerlerini yönetebiliyor. Blok yöneticilerinden oluşan toplu yapı temsilciler meclisi de toplanarak toplu yapı yönetici ve deneticisini seçebiliyor. Bu kişiler de blokların dışındaki iki bloğun ortak yerlerini yönetiyor.



Site yönetimi kararları nasıl alınır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön