20 / 04 / 2024

Site yönetimlerinde asansör yönetmeliğine uygunluk!

Site yönetimlerinde asansör yönetmeliğine uygunluk!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için " site yönetimlerinde asansör yönetmeliğine uygunluk " konusunu değerlendirdi. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...



27 Ocak 2016 itibariyle, Asansör Piyasa Gözetimi ve Denetimi (PGD) Yönetmeliği’nde yeni düzenleme yürürlüğe konuldu.


Asansör piyasa gözetimi ve denetimi yönetmeliği!


Asansör Piyasa Gözetimi ve Denetimi (PGD) Yönetmeliği’nde yeni düzenleme yürürlüğe konuldu. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın hazırladığı yönetmelik; insanların, insan ve yüklerin veya sadece yüklerin taşınmasında kullanılan asansörlere yönelik gerçekleştirilecek piyasa gözetimi ve denetimi ile asansör bakım ve servis hizmeti sunanlara ilişkin yürütülecek hizmet denetimi usul ve esaslarını belirlemeyi amaçlıyor. 


Kullanımda olan bütün asansörlerin denetimini, asansörlere sunulan bakım ve servis hizmetinin denetimini ve uygunsuzluk tespit edilmesi halinde ilgili bakanlık tarafından alınacak önlemler ile uygulanacak yaptırımları kapsayan Asansör Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği’nde; piyasaya arz edilen asansörlerin ilgili teknik düzenleme gereklerini sağlayıp sağlamadığının ve güvenli olup olmadığının denetlenmesini, güvenli olmayan asansörlerin güvenli hale getirilmesinin teminini ve gerektiğinde her türlü idari tedbirlerin bakanlık tarafından alınmasını kapsayan asansörlere yönelik genel esaslar belirlendi. 


Genel esaslar çerçevesinde; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı asansörlere ilişkin Piyasa Gözetimi ve Denetimi'ni (PGD) denetim personeliyle yürütecek, gerekli önlemleri alıp ve idari yaptırımları uygulayacak. 


Bakanlık asansörlere yönelik PGD’yi, yıllık denetim programının yanı sıra resen veya ihbar ve şikâyet üzerine yapacak. PGD sonucunda denetim personeli, uygunluk veya ilgili teknik düzenlemeye uygunsuzluk veya güvensizlik şüphesi veya güvensizlik belirtisi veya güvensizlik tespitinde bulunabilecek. 


Asansör monte eden tarafından AT uygunluk beyanı düzenlenmiş olması, ilgili idare tarafından tescil belgesi düzenlenmiş olması, asansöre ilişkin montaj faturasının düzenlenmiş olması, asansöre ait ilk bakım sözleşmesinin yapılmış olması, asansörün kullanımda olduğunun bina sorumlusu tarafından yazılı olarak beyan edilmesi hallerinden biri veya birkaçının gerçekleşmesi durumunda asansörün kullanımda olduğu bakanlık tarafından kabul edilecek ve söz konusu asansöre yönelik PGD faaliyeti gerçekleştirilecek. 


www.konutsitesiyonetimi.com


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 



Geri Dön