24 / 04 / 2024

Site yönetimlerinde doğru bilinen 8 yanlış!

Site yönetimlerinde doğru bilinen 8 yanlış!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için ''site yönetiminde doğru bilinen yanlışlar" konusunu kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı..




1.Site yönetimleri karar merciidir.

Bilinenin aksine site yönetimleri karar değil, icra merciidir, karar mercii kat malikleri kurulu veya yönetim planı gereğince onları temsile yetkilendirilmiş kuruludur.

2.Siteleri  kişiler yönetir.


Bilinenin aksine siteleri kişiler değil, mevzuatlar yönetir, kişiler siteye ancak hizmet eder. (Siteler kat maliklerinin aldığı kanun ve mevzuatlara muhalif olmayan kararlar doğrultusunda yönetilir.)

3.Site yönetimlerinin mevzuatı vardır.


Bilinenin aksine site yönetimlerinin mevzuatı yoktur, ancak her sitenin kendine has mevzuatı ( kanun ve yönetmeliklere muhalif olmayan yönetim planı) vardır.


4.Site tüm ortak alanlarına ilan reklam almak yönetim kurulunun yetkisindedir.

Sanılanın aksine sitenin mimari görünümüne  dahil (dış duvar ve damı vs.) ortak alanların reklam veya ilana kiralanması kat maliklerinin oy birliğini gerektirir.


5.Malik bağımsız bölümü sayısı kadar kat malikliği sayısına sahiptir.

Sanılanın aksine malik sayısı hesabında, bir kişi veya kişilik ne kadar bağımsız bölüme sahip olursa olsun tek bir maliklik sayısı söz konusudur.


6.Olağan toplantıların çağrısı taahhütlü olarak yapılır.

Bilinenin aksine, olağan toplantılarda taahhütlü davet veya tebliğ zorunluluğu yoktur. Taahhütlü ( imza karşılığı)  ve asgari on beş gün önceden çağrı zorunluluğu olağan üstü toplantılarda gereklidir. Yönetim planında belirtilen tarihin dışında yapılan tüm toplantı çağrıları olağanüstüdür. 


7.Site yönetiminde denetici müessesesi mecburdur.

Sanılanın aksine site yönetimlerinde denetici mecburiyeti yoktur, hakimden olmayan veya seçilemeyen denetici atanması talep edilemez. Denetici, yönetim planında dikte edilmişse atanır, denetim kurulu oluşturulur. Asıl denetici kat malikleri kuruludur, denetici ancak rapor hazırlar veya olağanüstü toplantı çağrısı yapabilir.


8.Aidat ödemekten kiracı sorumludur.

Uygulamanın aksine, site yönetimin muhatabı kiracı vs. bağımsız bölümü kullana kişi değil, tapuda adına senet düzenlenmiş kişidir. Kiracı kirasını ödemekten sorumludur ve site yönetimi bu sorumluluğun tarafı değildir. Kira yalnızca bağımsız bölümün kullanım ücreti değil, aynı zaman da tüm kira kontratıdır. Aidatın kim tarafından ödeneceği, malik ile kiracısı arasında bir konudur. Site yönetimi icra takibinde müteselsil olarak kiracıyı da muhatap alabilir.


www.konutsitesiyonetimi.com


Nihat DÖNMEZ  Site Yönetimleri Danışmanı 


Site yönetimi hobi değildir!


Geri Dön