19 / 04 / 2024

Site yönetimlerinde malik, sakin kavramları!

Site yönetimlerinde malik, sakin kavramları!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "Site yönetimlerinde malik, sakin kavramları" konusunu ele aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı...




Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "Site yönetimlerinde malik, sakin kavramları" konusunu ele aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı...


Malik , tapu belgesi ile bağımsız bölüme sahip olan kişi veya kişilerdir.

Sakin ise maliklik ve-veya sükna hakkı,kiralama vb. haklar  dolayısı ile o bağımsız bölümü kullanan (ikamet eden) kişi veya kişilerdir. 


Sitelerdeki ortak alan ve-veya şeylerin kullanım hakkı sakinlerindir. Eğer bir malik çeşitli hukuki tercihlerle, bağımsız bölümünü maliklik kendisinde kalsa da, kullanım hakkını bir başka kişi ve-veya kişilere devretmisse; ortak alanlardan yararlanma hakkını da bu kişi ve –veya kişilere devretmiş olur ki zaten malik ve bu kişiler arasındaki sözleşmelerle aidatlar da sakinler tarafından ödenmektedir.

Bunun yanında; KMK madde 6-5.fıkra da bu ayrıntıyı netleştirmiştir: 

“… ,     Bağımsız bölümlerin başkasına devri, kayıtlanması veya kiralanması halinde, eklentiler ve ortak yerler de kendiliğinden devredilmiş, kayıtlanmış vaya kiralanmış olur.”

Konu, bu açıklamalarla , site yönetimi mevzuat ve uygulamalarına şu şekilde yansır:

Prensip olarak : Ortak alanların bakım,onarım, güvenlik, temizlik, enerji , personel  ve vb. giderlerinden oluşan kanunun ve yönetim planının ilgili maddesine gore bağımsız bölümlere düşen aidatı kim ödüyorsa, site yaşamının kolaylıklarından da o kişi ve-veya kişiler faydalanır.

Bir malik bağımsız bölümünün kullanma hakkını bir şekilde bir başkasına devrettiğinde bu keyfiyeti site yönetimine bildirmekte veya site yönetimi bu durumdan haberdar olmaktadır-olmalıdır-.

 Bu durumda malik siteye ancak standart güvenlik uygulamaları ile girebilir statüye geçmektedir. Site yönetimi malikin, sakin statüsünde girişlerini sağlayan giriş kolaylıklarını (OGS-yaya giriş kartı vs.), sistemden iptal eder veya dondurur.

Aksi durumda, belli araç ve insan sayısına göre imarlanmış ortak alanlarda kapasitesinin çok çok üstünde bir kullanım ortaya çıkar ki , bu kullanımı kaldıracak ne idari yetimiz ne de mevzuatsal yetkimiz bulunmamaktadır.

Site Yönetimleri; yönetim planında özellikle belirtilmeyen bu duruma karşı çeşitli bilgilendirmeleri özellikle daire teslimlerinde oluşturulan malik bilgi formlarını doldurturken, yazılı taahhütler içinde hatırlatma amaçlı olarak değerlendirmelidir.

Kullanım hakkını devretmiş olsa da, ödenmeyen aidattan – yaptığı sözleşmeye rağmen- site yönetimine karşı yine de malik sorumludur ve olası aidat takibinde site yönetiminin hukuki muhatabı sakin değil ,maliktir.


http://www.konutsitesiyonetimi.com/SITEYONETIMLERINEHIZMETTEKLIFIMIZ.pdf

Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 


4 maddede site yönetiminde oy birliği gerektiren kararlar!



Geri Dön