19 / 04 / 2024

Site yönetimlerinde sorumluluk ve yetki!

Site yönetimlerinde sorumluluk ve yetki!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için " site yönetiminde sorumluluk ve yetki " konusunu kaleme aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı....



Sanılanın aksine, hiçbir site, yönetimini  taşere edemez, yönetim sorumluluğundan kurtulamaz, bizim kanunlarımız site yönetim ve denetim sorumluluğunu her halükarda kat maliklerine yüklemiştir.


Duyuyoruz; falanca site yönetimi profesyonellere bırakmış; incelediğimizde yönetim değil, hizmetler taşere edilmiş…


Yönetimi ancak, kat malikleri veya onların yetkilendirdiği temsilciler kurulu, olağan veya olağanüstü gündemli bir toplantıda  secimle veya yeterli çoğunluklu kararla atama olarak bir tüzel veya bir/birden fazla özel kişiliğe sorumluluğu ile verebilir. Buna rağmen yönetim sorumluluğu yine kat maliklerindedir. Çünkü kanunlarımızda, site yönetiminden yönetim planı ve kanunlara muhalif olmama şartıyla kat malikleri birliği yetkili ve sorumludur. Yönetim ve denetim, kat malikleri adına yapılır.


Sitelerde, yönetim kurullarının kara r yetkisi yoktur, yönetim kurullarının yetkisi ircaa etmekten ibarettir. Denetim kurulları da yaptırımlı bir denetim yetkisine sahip değildir. Denetim kurulları, kat malikleri adına yönetimi denetler ve bir rapor düzenler, bu raporun değerlendirme yetkisi yine kat malikleri birliğindedir.


Çoğu siteler, bu durumu ancak olaylar adli mercilere aksettiğinde fark ederler. 


Asıl olan hizmeti, yönetimi taşere etmekten ziyade, sitenin sürdürülebilir sakinler memnuniyeti ve emlak değerini artıracak şekilde, site yönetiminin hukuki, mali, idari,sosyal yapısaldan oluşan mevzuatına yönelik hakimiyeti olan site yönetimi danışmanlığı üzerinden iş işleyiş ve akışıyla tüm süreçleri içeren bir site hizmet planı üzerinden sorumluluk ve yetkiyi paylaşmaktır.


www.konutsitesiyonetimi.com   


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 



Sitelerde aidat nasıl düşürülür?



Geri Dön