19 / 04 / 2024

Sitede aidat nasıl belirlenir?

Sitede aidat nasıl belirlenir?

Site yaşamında, apartman yaşamına göre daha fazla ortak gider söz konusu oluyor. Giderlerin karşılanması için tüm kat malikleri aidat ödemek ile yükümlü oluyor. Peki sitede aidat nasıl belirlenir, işte yanıtı...



Sitede aidat nasıl belirlenir?

Tek bir yönetim tarafından yönetilen ve bir arada konumlandırılan konutlar topluluğu, site olarak adlandırılıyor. Sitelerde ortak giderler apartmanlara nazaran daha fazla oluyor. Söz konusu giderler site güvenliği, bahçe ve havuz bakımı vs. karşımıza çıkıyor. Ortak giderler, kat maliklerinden "site aidatı" adı altında alınan paralar ile karşılanıyor. Peki sitede aidat nasıl belirlenir?


Site ve apartmanlarda aidat ödemek, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamı altında yasal olarak zorunlu tutuluyor. Ödenmesi gereken site aidatı bedeli ise, yetki verilmiş ise yönetici tarafından; yetki verilmemiş ise, Kat Malikleri Genel Kurulu tarafından belirleniyor.


Site için hazırlanan yönetim projelerinde sitenin ihtiyaçları belirlenip, bu doğrultuda ücret bedeli ve ödeneceği tarihler düzenleniyor. Söz konusu uygulamaya 7 gün içerisinde bir itirazın yapılmaması halinde, uygulama onaylanmış kabul ediliyor.


Site aidatını kim öder, site aidatını kim ne kadar öder? Gibi sorularınızın yanıtı da Kat Mülkiyeti Kanununda 20. maddede yer alıyor. Buna göre sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi giderlere arsa payı oranında; kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ise herkes eşit olarak katılmakla yükümlü oluyor.


Madde 20 - 

(Değişik fıkra: 13/04/1983 - 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça: 

    

a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak; 

    

b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, (Ek ibare: 14/11/2007-5711 S.K./9.mad.) güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında;     

Katılmakla yükümlüdür. 

    

c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.

 

(Değişik fıkra: 13/04/1983 - 2814/9 md.) Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık, (Değişik ibare: 14/11/2007-5711 S.K./9.mad.) yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür.

 

Birinci fıkradaki giderlere, kat maliklerinden birinin veya onun bağımsız bölümünden herhangi bir suretle faydalanan, kişinin, kusurlu bir hareketi sebep olmuşsa, gidere katılanların yaptıkları ödemeler için o kat malikine veya gidere sebep olanlara rücu hakları vardır.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön