20 / 04 / 2024

Sitelerde asıl olan site yaşam kültürüdür!

Sitelerde asıl olan site yaşam kültürüdür!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için " site yaşam kültürü " konusunu ele aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı...



Siteler sanılanın aksine ortak mal, şey değildir. Ayni hak ile edinilmiş bağımsız bölümlerin dışında kalan, maliklerin arsa payları nispetinde üzerinde tanımsız kullanma hakkı olan, bağımsız bölümlerin kullanımına kolaylık sağlayan yer, enerji, personel, malzeme, davranış somut ve soyut dinamikleri içinde barındıran hukuki-mali-idari-sosyal homojensiz hak ve ödevlerin söz konusu olduğu, tapu idaresine şerhli yönetim planı ve 634 sayılı Kat mülkiyeti Kanunundaki amir ve tavsiye hükümlere göre oluşmuş bir yaşam alanıdır.

Site yönetimi disiplinlerden oluşurken, site yaşamı kültürler bütünüdür. Bundan dolayıdır ki siteleri  kişiler değil, mevzuatlar yönetir, kişiler siteye ancak hizmet eder.

Site yaşam kültüründe, sakinler yönetilmek değil, hizmet almak isterler. Buradaki hizmet edilgen özelliğe de sahiptir. Yani sitenin güvenliğinden, temizliğinden, teknik ve peyzaj bakımından asıl sorumlu olanlar kat malikleridir, site sakinleridir. Bazı kat malikleri site yönetimine aktif olarak katılıp, temsilciler- yönetim- denetim kurullarını seçer, bazı kat malikleri reaktif olarak temsilci, yönetici veya denetici olarak kurullarda yer alır, bazıları da yalnızca ikamet eder.

Tüm bu malik tipleri aynı ödev ve haklara sahiptir, bazı kararlarda arsı payı, bazılarında oy sayısı nispetinde katkı sağlar, sorumluluk  veya hak sahibi olur.

Bu birliktelik,  kimi siteye sahipsizlik getirirken, kimi sitede ise belli bir kişi veya grubun aşırı, maksadı aşan sahipliliğine sebep olur.  Ayni hakkınız dolayısı ile hak ve ödevlerinizden bahsedilen bir zeminde, bu iki oluşumda kabul edilemez. Çünkü her ikisinde de yönetimde haktan ziyade bir tek ödevini vardır: Aidat ödemek.

Bundan dolayıdır ki; sitelerde asıl olan site yönetimi değil site yaşam kültüdür, o kültürün temeli de adli değil komşuluk hukukunun site yönetimine hakim kılınmasıdır. Bu tip sitelerde yönetimi mevzuat yapar, yöneticiler siteye hizmet eder.


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı
Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 



Geri Dön