19 / 04 / 2024

Sitelerde ihtilaf halinde vekiller dava açabilir mi?

Sitelerde ihtilaf halinde vekiller dava açabilir mi?

Posta Gazetesi'nin köşe yazarlarından Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu "Sitelerde ihtilaf halinde vekiller dava açabilir mi?'' sorunu yanıtladı. İşte o yazı...



Bir sitede dairem var. Tapusu bana ait olmakla birlikte toplantılara vekaletimle eşim katılıyor. Dolayısı ile site ile ilgili konulara benden çok vakıf. Bir dava konusu olduğunda kendisi dava açabilir mi? • T.E. 


Kat Mülkiyeti Kanunu'na tabi binalarda veya sitelerde aslolan toplantılara bağımsız bölüm malikinin katılmasıdır. Ancak yasa vekaleten katılmayı da kabul etmiştir. Bu nedenle vekiller toplantıya katılır ama alınan kararlar veya verilen oylarla vekil için karar alınmaz oylar da vekilin değil asilin oyudur. Dolayısı ile vekil temsil ettiği kimse adına oy kullanır. Yani vekil olarak katılmış olması ona malik gibi hak bahşetmez. Dolayısı ile ihtilaflı bir durumun ortaya çıkması halinde de davayı açacak olan asil yani maliktir. 

Taraf olacak olan da maliktir. 

Peki vekalet verilen kişiler yani sizin olayınızda eşiniz, ihtilaf halinde sizin adınıza dava açabilir mi? Hayır açamaz. 

Zira mahkemelerde vekaleten dava takibi sadece avukatlara tanınmış bir imkandır. Avukatlar dışında herhangi biri mahkemelerde vekaleten dava takip edemez. Dolayısı ile sizin olayınızda da eşinizin toplantılarda vekaleten sizi temsil etmesi, kendisine mahkemelerde de sizi temsil hakkı tanımadığı gibi bina ile ilgili doğrudan doğruya kendi adına dava açma hakkı da yoktur. Ancak eşiniz bina ile ilgili konulara sizden çok vakıf ise açacağınız dâvada ondan alacağınız bilgilerle davayı takip edebilirsiniz. Zaten dava sırasında iddialannızı da belgeyle ispatlayacağınızdan dosyaya girecek belgeler'davanın sonucu belirleyecektir. 


Posta/ Tamer Heper


Geri Dön