26 / 04 / 2024

Sitelerde yönetici kat maliklerinden izin almadan işyeri kiralayabilir mi?

Sitelerde yönetici kat maliklerinden izin almadan işyeri kiralayabilir mi?

Posta Gazetesi'nin köşe yazarlarından Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu "Sitelerde yönetici kat maliklerinden izin almadan işyeri kiralayabilir mi?'' sorunu yanıtladı. İşte o yazı...



Yöneticimiz binamızdaki küçük bir işyerini aidat karşılığı bir nevi kiralamış. Bahçe malzemelerini koymak amacı ile kullanıyor. Yöneticinin kat maliklerinden izin almadan bu tür işleri yapması normal mi? • S.S. 


Yöneticinin görevleri Kat Mülkiyeti Kanununda sayılmıştır. Bunların başında yönetim planında belirtilen işleri yapmak gelir. Yönetim planında yöneticiye kanunda sayılı görevler dışında da görev verilebilir. Sizin yönetim planınızda buna benzer bir hüküm olabilir. Olmadığını düşünsek bile yasada sayılan görevler arasında ana gayrimenkulün amacına uygun olarak kullanılması için önlem almak, bakımı ve onanımı için tedbirleri almak, temizliğine ve düzgün kullanımına özen göstermek vardır. Bu ve benzeri saydığım hususlar her binada yoruma göre değişebilir. Bakım görevi, ortalığı temiz tutmaktan tutun da eskiyen badana boyalan yaptırmaya kadar geniş bir yelpazedir. Bahçeye ait malzemelerin derli toplu kapalı bir yerde muhafazası bile temizliğe ve binanın bakımına ait faaliyet olarak kabul edilebilir. Dolayısı ile yöneticinin görevi katı kurallar içinde tutulmayıp bir dereceye kadar esnek kabul edilmelidir. Kat maliklerine önemli bir mali yük getirmeyecek her iş için kat malikleri kurulu karan aranırsa binada işler yürümez. Zaten kat malikleri kurulunu toplamak da o kadar kolay değildir. Sizin yöneticinin aidat karşılığı kullandığı alanın aidatı, bağımsız bölüm maliklerine paylaştırdığında büyük bir mali külfet çıkmayacağını düşünüyorum. 

Dolayısı ile bahçede veya ortalıkta bahçe malzemelerinin dolaşmasından daha elverişli bir ortam yaratılmış ki bunu problem haline getirmemekte yarar var. 


Posta/ Tamer Heper


Geri Dön