26 / 04 / 2024

Sitelerdeki dairelerin emlak değeri nasıl artar?

Sitelerdeki dairelerin emlak değeri nasıl artar?

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez 'site yönetimleri ve emlak değeri artışı' konusunu Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...



Sitelerdeki dairelerinin temel emlak değeri, matematiksel ve sosyal coğrafi konum, imalatçı firmanın güvenirliliği, satış fiyatı ve sosyal donatılar ile kullanılan malzeme ve mimari proje ile piyasada gördüğü rağbete göre belirlenir.


Nakti ve ayni çabalarla oluşturulan bu emlak değerini korumak ve artırmak ise sürdürülebilir sakinler memnuniyeti artışı ile mümkündür. Sonuçta sakinlerden olan kiracıların rağbeti kira fiyatını, kira fiyatı da konut değerlendirmesindeki önemli  bir ölçü olan kiralama süre ve fiyatını belirler.


Maalesef kat malikleri bu paralelliği görmez ve zamanla sitelerdeki daireler  belli bir vizyon olmadan ticari kaygıyla çalışan emlak ofislerine yine bir an önce kiralanması ricası ile verilir.


Oysa, sıfırdan bir proje, yukarıda saydığımız sebeplerle alıcı bulurken, oturumla birlikte sosyal değerine endeksli olarak belirlenen fiyatlarla el değiştirir.  Çünkü o site artık  beton ve teknolojiden oluşan binalar ve tesisler topluluğundan ziyade, ruhu, hatta karakteri -huyu olan bir yaşam alanıdır.


Asansörde, 3 metre küp alanda karşılaşacağınız kişilerin kültür dilinden, çocuğunuzu tek başına site içinde geç saatlere kadar bırakabilme kaygısına, aidatın hizmet sayı ve kalitesine oranından, kiralama süreci ve miktarına kadar onlarca ayni ve nakti, ekonomik ve sosyal değişkenler sitenin mali ve sosyal karakterini oluşturur.


Bu değerleme süreci maalesef, kat malikleri birliği oluşmayan sitelerde  yavaş yavaş ama kalıcı olarak sitenin prim yapma katsayısını düşürür. 


Oysa siteleri zaten kişiler değil mevzuatlar yönetir, kişilerden-kurullardan beklenen sürdürülebilir sakinler memnuniyeti ve emlak değeri artışı yakalamaktır.


Bu da ancak konuya hakim bir aktarımla asgari temsilciler kurulu vizyonu ile mümkün olabilir.


www.konutsitesiyonetimi.com


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni


Sitelerde gider yönetim planı nasıl olmalı?




Geri Dön