23 / 04 / 2024

Sıva nasıl yapılır?

Sıva nasıl yapılır?

Duvar ve tavan gibi yüzey üzerinde yapılabilen sıva nasıl yapılır? Sıva çeşitleri nelerdir? Yanıtı ve detayları haberimizde...



Sıva nasıl yapılır?

Sıva, duvar veya tavanlarda, kagir ya da hımış yüzeyleri düzgünleştirmek ve korumak için kullanılan bir çeşit harç olarak ifade ediliyor. Sıva, plastik kıvamdayken duvarlara ve tavana uygulanıyor. Daha sonra ise sertleşiyor. 


Sıvalar genelde çimento, kireç, alçı ile kum ve su karışımından meydana geliyor. Genellikle iki tabaka halinde vurulan sıva yüzeylerin fazla büyük olmaması ve düzgün olması halinde tavan sıvaları, serpme üzerine bir kat olarak yapılabiliyor.


Sıva çeşitleri..


Akustik sıva

Akustik sıva, ses emicilik özelliği yüksek olan sıvaya deniyor. Bu çeşit sıvalar genellikle su ile temasta hacimlerini artıran alüminyum tozu ile yapılıyor. 


Alçı sıva

Alçı sıva, yalnız alçı veya alçı, kireç ve kum kullanılarak yapılan sıvaya deniyor. Kumsuz alçı sıva, sıva alçısının suya katılmasıyla elde edilen harcın, daha önce uygulanmış kaba sıva üzerine tahta mala ile 5-7 mm ya da düzgün beton yüzeylere 12 mm kalınlığında vurulmasıyla yapılıyor.


Bağdadi sıva

Eski ahşap evlerde bağdadi çıtaları üzerine 3 kat halinde vurulan sıvaya deniyor. Birinci katg, kıtıklı kireç harcı ile ya da kıtık kireç-alçı karışımı harçla yapılıyor.


Çarpma sıva

Kaba sıva, mevcut sıva ya da kagir yüzeyler üzerine bir kat olarak vurulan 1 cm kalınlığında olan sıvaya deniyor. Çarpma sıva, yüksek dozlu çimento harcıyla hazırlanıp bir süpürge ya da mala burnu ile kuvvetlice çarpılarak yapılıyor.


Çimento sıva

Çimento harcı ile yapılan sıvaya deniyor. Bodrum katı dış duvarları ile, nemli olabilecek bütün mahallerin sıvaları için çimento harcı kullanılıyor.


Dış sıva

Yapıların dış yüzeylerine vurulan sıvaya deniyor.


Diğer sıva çeşitleri ise şu şekilde sıralanıyor; Hazır sıva, ince sıva, kaba sıva, kireç sıva, mermer sıva, mozaik sıva, püskürtme sıva, rabiç sıva, serpme sıva ve taraklı sıva.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön