25 / 04 / 2024

Sivas-Ankara YHT projesinin Akdağmadeni Tüneli açıldı!

Sivas-Ankara YHT projesinin Akdağmadeni Tüneli açıldı!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, "Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Projesi, Marmaray’dan daha pahalı bir proje. Yozgat’ın önemini buradan anlayabilirsiniz. 7,5 milyarlık bir projeden söz ediyoruz. " dedi.



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin 7,5 milyarlık Marmaray'ın ise 7 milyarlık bir proje olduğunu belirterek, "Yozgat’ın önemini buradan anlayabilirsiniz. Marmaray’dan daha pahalı bir yatırımı Türkiye Cumhuriyeti, Anadolu topraklarına yatırıyor. Sadece İstanbul’a yatırım yapılmıyor" dedi.


Yıldırım, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Yüksek Hızlı Tren (YHT) T-9 tünel açılışı için Yozgat'a geldi. Yozgat girişinde karşılanan Yıldırım ve Bozdağ daha sonra Vali Abdulkadir Yazıcı'yı ziyaret etti.


Bakan Yıldırım, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Yozgat’ta 2003'ten beri önemli projeler yürüttüklerini, bunlardan birinin de Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Projesi olduğunu söyledi.


Proje kapsamında tarihi bir ana tanıklık edeceklerini belirten Yıldırım, şöyle konuştu:


"T-9 diye adlandırılan, Akdağmadeni’nde bulunan, uzunluğu 5 bin 150 metre olan demiryolları tarihindeki en uzun tünelin bugün ışıkla buluşmasına tanıklık edeceğiz. Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Projesi çok önemlidir. Önemi nereden geliyor, bir kere Ankara’dan Sivas’a giden demiryolu, Yozgat’tan geçmiyor. Yozgat’ı bypass ederek, Kayseri, oradan Sivas’a geçiyor. Göreve başladığımızda Adalet Bakanı'mız, milletvekili arkadaşlarımız ‘Yozgat trenle ne zaman buluşacak’ diye bize geldiklerinde, projenin hayata geçirilmesi için adımları atmaya karar verdik. Proje çalışmalarına başladık, 2009 yılından itibaren de yapım çalışmalarını gerçekleştiriyoruz."


Projenin zorlu coğrafi şartlarda gerçekleştirildiğini belirten Yıldırım, "2009'dan bu yana bu proje neden bitmedi, denilebilir. Bu proje geçtiği güzergah itibarıyla çok zor coğrafi şartlara tabi. Sanat yapıları, tüneller, viyadükler gibi birçok zorlukları aşa aşa geliyoruz. Hat üzerinde 10'dan fazla tünel var. Toplam tünel uzunluğu 20 kilometreyi geçiyor. Yapılan viyadüklerin her biri büyük bir köprü niteliğindedir. Boğaz Köprüsü'nün yarısı kadar viyadükler var. Dolayısıyla zor bir proje, pahalı bir proje" ifadelerini kullandı.


Sivas-Ankara YHT projesinin Akdağmadeni Tüneli açıldı!


-Marmaray'dan daha pahalı bir proje

Ankara-Sivas Hızlı Tren Projesi'nin maliyetinin Marmaray'dan daha fazla olduğuna dikkati çeken Yıldırım, şöyle devam etti:


"Marmaray’ı hepimiz biliyoruz. Marmaray, dünyanın en prestijli ve en muhteşem projesi. Bu proje, Marmaray’dan daha pahalı bir proje. Yozgat’ın önemini buradan anlayabilirsiniz. 7,5 milyarlık bir projeden söz ediyoruz.  Marmaray  ise 7 milyar lira. Dolayısıyla Marmaray’dan daha pahalı bir yatırımı Türkiye Cumhuriyeti, Anadolu topraklarına yatırıyor. Sadece İstanbul’a yatırım yapılmıyor. Türkiye’nin her karış toprağında yollar, havaalanları, demiryolları gibi her türlü hizmeti hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan gerçekleştiriyoruz. Bugün Amerika’da bile hızlı tren yok. İngiltere'de yok ama Türkiye’de hızlı tren hayali AK Parti hükümetleri döneminde gerçeğe dönüştü. Bugün bu önemli adımlardan birini Akdağmadeni Tüneli ile beraber gerçekleştirmiş oluyoruz. Projeyi, inşallah 2018 yılının sonuna kadar bitireceğiz. Allah’tan büyük bir mani gelmezse projeyi bütün gücümüzle çalışarak bitireceğiz."



AA






Bu haber Akşam Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Bakanı Yıldırım, "5 kilometreyi aşan tüneli kısa sürede yapıp Ankara-Yozgat-Sivas hızlı treninde sona doğru bir adım daha yaklaştık" dedi.


Yozgat-Akdağmadeni mevkiinde yapılan Türkiye'nin en uzun YHT tüneli T-9 ışıkla buluştu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Türkiye'de hızlı tren hatlarının üzerinde bulunan en uzun tünelin ışıkla, aydınlıkla buluşmasına şahitlik ettik” dedi. Proje fikrinin nasıl doğduğunu anlatan Yıldırım, "AK Parti'nin kurucusu genel başkanımız Türkiye'nin ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gün Ankara'dan Sivas'a giderken 'niye tren Yozgat'ı atlıyor, güneyden Kayseri üzerinden gidiyor. 


SONA DOĞRU YAKLAŞTIK


200 kilometre niye bu yolu fazladan seyahat ediyoruz, 6 saat geçiyor. Bunun bir kolayı yok mudur nedir sebebi?' dedi. Biz hemen talimatı aldık ve başladık çalışmaya" diye konuştu.  Yıldırım, "Türkiye'nin imkanları geniş, teknolojileri gelişmiş, şimdi dedik ki biz dağlara boyun eğmeyiz, dağlar bize boyun eğer. İşte 5 kilometreyi aşan tüneli kısa sürede yapıp Ankara-Yozgat-Sivas hızlı treninde sona doğru bir adım daha yaklaştık. Yozgatımıza, Sivasımıza hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.



Akşam




Bu haber Yozgat Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, " Yozgat - Sivas hızlı tren hattı projesini, inşallah 2018 yılının sonuna kadar bitireceğiz. Allah'tan büyük bir mani gelmezse projeyi bütün gücümüzle çalışarak bitireceğiz" dedi. 


Ankara-Yozgat-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının en büyük sanat yapılarından biri olan 5 bin 150 metre uzunluğundaki Akdağmadeni Yüksek Hızlı Tren Tüneli’nin açılışı için Yozgat’a gelen Bakan Binali Yıldırım, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile birlikte Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı’yı ziyaret etti. 


BİR TARİHE TANIKLIK EDECEĞİZ 


Burada açılışı yapılacak olan tünel ve hızlı tren projesi hakkında açıklamalarda bulunan Bakan Yıldırım, Yozgat’ta 2003 yılından bu tarafa yürüttükleri önemli projelerden bir tanesinin Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Projesi olduğunu söyledi. 

“Bu projede bu gün tarihi bir ana tanıklık edeceğiz.” diyen Yıldırım, “T9 diye adlandırılan Akdağmadeni’nde hat üzerindeki en uzun tünel 5 bin 150 metre uzunluğunda demir yolları tarihinde de en uzun tünelin bu gün ışıkla buluşmasına tanıklık edeceğiz ve proje çalışmalarına başladık.” ifadelerini kullandı. 


ZORLUKLARI AŞARAK GELDİK 


2009 yılından itibaren de yapım çalışmaları devam eden projede pek çok zorlukların aşılarak bu günlere gelindiğini kaydeden Yıldırım, hat üzerinde 20 kilometre uzunluğunda 10’dan fazla tünel bulunduğunu hatırlatarak, “Yapılan viyadüklerin her biri büyük bir köprü niteliğinde. Boğaz Köprüsü’nün yarısı kadar viyadükler var. Dolayısıyla zor bir proje, pahalı bir proje.” diye konuştu. 


PROJEYİ 2018'İN SONUNDA BİTİRECEĞİ 


Ankara-Sivas Hızlı Tren Projesi'nin hızla devam ettiğine dikkati çeken Yıldırım, şöyle devam etti: 


"Marmaray'ı hepimiz biliyoruz. Marmaray, dünyanın en prestijli ve en muhteşem projesi. Bu proje, Marmaray'dan daha pahalı bir proje. Yozgat'ın önemini buradan anlayabilirsiniz. 7,5 milyarlık bir projeden söz ediyoruz. Marmaray ise 7 milyar lira. Dolayısıyla Marmaray'dan daha pahalı bir yatırımı Türkiye Cumhuriyeti, Anadolu topraklarına yatırıyor. Sadece İstanbul'a yatırım yapılmıyor. Türkiye'nin her karış toprağında yollar, havaalanları, demiryolları gibi her türlü hizmeti hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan gerçekleştiriyoruz. Bugün Amerika'da bile hızlı tren yok. İngiltere'de yok ama Türkiye'de hızlı tren hayali AK Parti hükümetleri döneminde gerçeğe dönüştü. Bugün bu önemli adımlardan birini Akdağmadeni Tüneli ile beraber gerçekleştirmiş oluyoruz. Projeyi, inşallah 2018 yılının sonuna kadar bitireceğiz. Allah'tan büyük bir mani gelmezse projeyi bütün gücümüzle çalışarak bitireceğiz." 



TÜRKİYE’NİN HER KARIŞ TOPRAĞINA HİZMET GÖTÜRÜYORUZ 


Sadece İstanbul’a değil Türkiye’nin her karış toprağına hizmet götürdüklerini anlatan Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin her karış toprağında yollar, havaalanları, demir yolları her türlü hizmeti hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan gerçekleştiriyoruz. Çünkü biz ülkemize güveniyoruz, milletimize güveniyoruz, geleceğimizin Anadolu’nun 780 bin kilometre karelik vatan toprağının birliğinde, beraberliğinde olduğunu biliyoruz. Bu proje ile 200 kilometre Ankara’dan mevcut demir yolu hattı kısalıyor Sivas’a kadar. Dolayısıyla Ankara-Sivas arası 2 saate düşüyor. Yozgat-Ankara arası karayolu ile bir buçuk iki saat, şimdi trenle olunca 55 dakikaya düşüyor. İstanbul’da Anadolu yakısından Avrupa yakasına sabah/akşam yoğun saatlerde 2 saatte geçemiyorsunuz." 


YOLLAR BÖLÜNÜYOR, HAYATLAR BİRLEŞİYOR 


Yozgat’ın bölünmüş yol çalışmalarına da değinen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, şöyle konuştu: “2003 yılı öncesine kadar tüm Cumhuriyet tarihinde Yozgat ilimize yapılan bölünmüş yol miktarı 43 kilometre. 2003-2015 arası biz bunun üzerine 328 kilometre yol ilave etmişiz. Sekiz kata yakın. Ve 371 kilometreye ulaşmış Yozgat’taki bölünmüş yol miktarı. Yollar bölünüyor, hayatlar birleşiyor.” 


YOZGATLILAR NE ZAMAN HAVALANACAK? 


Konuşmasında ‘Yozgatlılar ne zaman havalanacak, bunu merak ediyorsunuz biliyorum’ diye devam eden Yıldırım, Yozgatlılara şu müjdeyi verdi: "Yozgat Havaalanı ile ilgili çalışmalar bir süreden beri araştırma çalışmaları yapıldı, yer belirlendi. Belirlenen yer Yozgat merkeze 15 kilometre mesafede. Bu yerde karar kıldık. Yerle ilgili imar planı, ÇED çalışması, zemin sondajları, fizibilitesi, her şeyi hazır. Şu anda yapacağımız iş yatırım programına teklif ettik, yatırım programına da girecek. Ya girecek ya girecek!


Yozgat Gazetesi



Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Ankara-Yozgat-Sivas Yüksek Hızlı Tren hattının en uzun kısmı olan Akdağmadeni tünelinde ışık göründü. Açılışı Bakan Yıldırım yaptı.


Törene, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da katıldı.


Akdağmadeni T9 tüneli, Ankara- Yozgat- Sivas Yüksek Hızlı Tren projesinin en zorlu kısmını oluşturuyor. Beş bin 120 metrelik Akdağmadeni tüneli, Yerköy-Yozgat-Sivas etabında yer alan dokuz tünelden en uzunu..


Çift hatlı ve 250 kilometre hıza uygun olan tünelin yapımında yaklaşık yüz bin metreküp beton, altı bin 200 ton da demir kullanıldı, tünel için bugüne kadar yaklaşık 65 milyon lira harcandı.


ANKARA - YOZGAT- SİVAS YHT HATTI 2018’DE HİZMETE GİRECEK


Ankara- Yozgat- Sivas Yüksek Hızlı Tren projesinin Yerköy-Yozgat-Sivas kesiminde toplam iki bin 485 metre viyadük, sekiz üstgeçit, 11 altgeçit, 84 menfez bulunuyor. Tamamı öz kaynaklarla inşa edilen hattın, 2018 yılında tamamlanması hedefleniyor.


Ankara-Sivas demiryolu, güzergahı devam eden projenin devreye sokulmasıyla birlikte 141 kilometre kısalarak, Yozgat üzerinden 461 kilometreye düşecek. Seyahat süresi ise demiryolu ile 12 saatten iki saat 51 dakikaya, 21 saat olan İstanbul-Sivas arası demiryolu ulaşımı ise beş saat 49 dakikaya inecek...


Bugün


Haber Milliyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Yüksek Hızlı Tren (YHT) T-9 tünel açılışını yaptı.



Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin 7.5 milyarlık Marmaray’ın ise 7 milyarlık bir proje olduğunu hatırlatarak, “Yozgat’ın önemini buradan anlayabilirsiniz. Marmaray’dan daha pahalı bir yatırımı Türkiye Cumhuriyeti, Anadolu topraklarına yatırıyor. Sadece İstanbul’a yatırım yapılmıyor” dedi. 


Projenin zorlu coğrafi şartlarda gerçekleştirildiğini belirten Yıldırım, “Sanat yapıları, tüneller, viyadükler gibi birçok zorlukları aşa aşa geliyoruz. Hat üzerinde 10’dan fazla, uzunluğu 20 kilometreyi geçen tüneller var. Yapılan viyadüklerin her  biri büyük bir köprü niteliğinde. Boğaz Köprüsü’nün yarısı kadar viyadükler var. Dolayısıyla zor bir proje, pahalı bir proje” diye konuştu.


Milliyet



Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Ankara-Sivas hızlı tren hattını 2018'in sonunda tamamlamayı hedeflediklerini açıkladı.


Ankara-Sivas hızlı tren projesinin en önemli ayaklarından biri tamamlandı. 5 bin 120 metrelik, Türkiye'nin en uzun hızlı tren tüneli olan Yozgat Akdağmadeni Tüneli'nde ışık göründü.


Bakan Binali Yıldırım'a NTV  Ankara  İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in sorduğu sorular ve alınan cevaplar şöyle:


Bugün çok tarihi bir ana tanıklık ediyoruz. Ankara, Sivas Yozgat'ı da içine alan Türkiye'de yüksek hızlı tren hattının en uzun tünelinde bugün ışığı gördük. Son darbeyi de vurarak tüneli açtık. Ankara-Sivas hızlı treni için önemli bir adım daha tamamlandı. 


Çalışmalar ne aşamada? Ankara-Sivas hızlı treni, ne zaman hizmete girecek?


Projenin altyapı hizmetleri yüzde 75'in üzerine bitti. Altyapı üstyapı yüzde 50'yi bulmuş durumdayız. Proje Türkiye'nin hızlı tren hatları içerisinde arazi şartları nedeniye en zor tüneli. 52 tane viyadük var. Aç kapa tünel 16 tane 207 tane alt geçit üst geçit var. 566 tane de menfez var. Hattın özelliği ne? Bu hat olmadan önce Ankara'dan Sivas'a 12 saatte gidiliyordu bu hat açıldığı zaman bu süre 2 saate düşecek. 1 saat gibi sürede Yozgat'tan ya Sivas'a ya Ankara'ya gidilecek. Burası Sivas ile Yozgat'ın birleştiği yer.


Tarihi İpek Yolu üzerinde modern demirağlarla Pekin'den Londra'ya kadar adım adım yapıyoruz. Marmaray bunun önemli bir halkasıydı. Bundan sonra Erzincan Erzurum Kars Kars Tiflis Bakü zaten bu sene bitecek kesintisiz Çin'in batısından çıkan bir tren Londra'ya kadar çok kısa bir sürede varmış olacak. Yüzyıllar boyunca kervanlara şahitlik etmiş bu topraklar hızlı trenlerle de insanlara yeni bir ufuk açacak.

Ankara Sivas Yozgat hızlı tren hattı 2020'ye kadar öngörülüyor ama hedefimiz hattı 2018'in sonunda tamamlamak. Bunun için de gece gündüz fedakarca çalışılıyor.



Yeni Şafak


Geri Dön