18 / 04 / 2024

Sivas Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın etrafındaki binalar kamulaştırıyor

Sivas Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın etrafındaki binalar kamulaştırıyor

Sivas'ın Divriği ilçesindeki Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın çevre düzenlemesi çalışmaları kapsamında, tarihi yapının etrafındaki binaların kamulaştırılması için çalışmalar sürüyor



AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) koruma çalışmaları kapsamında oluşturulan "Dünya Kültür Mirası Listesinde" yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın çevre düzenlemesi çerçevesinde, istimlak kararı alınan binalarla ilgili çalışmalar devam ediyor.

Kamulaştırma çalışmaları için oluşturulan Kıymet Takdir ve Uzlaşma Komisyonu, 65 bin metrekare alandaki 52 özel mülkiyetin kamulaştırılması amacıyla yaklaşık 300 hak sahibiyle toplantı yapacak. Hak sahiplerine tebliğde bulunan kurul, 8-10 Aralık arasında Divriği Kaymakamlığı Toplantı Salonu'nda belirlenen program dahilinde bu kişilerle görüşecek.

Toplantıda anlaşma sağlanan mülkiyet sahiplerine tapu işlemlerinin ardından paralarının peşin ödeneceği, kamulaştırmaya veya belirlenen mülkiyet bedeline razı olmayanlar için komisyonun mahkemeye gideceği bildirildi. Kamulaştırmanın tamamlanmasının ardından haziran veya temmuz aylarında 52 yapının yıkılmasının planlandığı, yıkım yapılacak alanda tarihi eser kalıntıları olup olmadığına yönelik arkeolojik kazı çalışması da yapılacağı, daha sonra çevre düzenlemesine yönelik çalışmaların başlayacağı belirtildi.

İstimlak çalışmaları doğrultusunda ilk yıkımın Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katılımıyla 5 Eylül 2009'da yapıldığı kamulaştırma çalışmalarında, ikinci etapta ise 87 evin kamulaştırılacağı öğrenildi. Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası'nın etrafındaki mülklerin kamulaştırılması için yapılacak harcamaların, Sivas İl Özel İdaresince karşılanacağı kaydedildi.

Divriği Belediye Başkanı Hakan Gök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'na yakışır çevre düzenlemesi yapılması için çalışmaların sürdüğünü, bu kapsamda eserin etrafındaki binaların hak sahipleriyle toplantı yapılacağını söyledi.

Göreve gelir gelmez kendilerinin de bu konuya eğildiklerini ve her türlü desteği verdiklerini belirten Gök, bu eserin çok önemli bir değer olduğunu ve sahip çıkılması gerektiğini bildirdi. Bugüne kadar gelen Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası'nın bundan sonraki nesile de korunarak aktarılması gerektiğini ifade eden Gök, belediye olarak kamulaştırma çalışmalarına her türlü desteği vermeye devam edeceklerini kaydetti.

DİVRİĞİ ULU CAMİİ VE DARÜŞŞİFASI
Anadolu beyliklerinden Mengücekoğulları döneminde, hükümdar Süleyman Şah'ın oğlu Ahmed Şah tarafından 1228'de yaptırılan Divriği Ulu Camii ve caminin bitişiğine Behram Şah'ın kızı Melike Turan Melek tarafından aynı yıl yaptırılan darüşşifa, inanç ve tarih turizmi açısından önemli bir eser olarak gösteriliyor.

UNESCO'nun "Dünya Kültür Mirası" listesinde Türkiye'den 9 doğal ve kültürel varlık arasında ilk 3'te yer alan, "Görmeden Ölmeyin" sloganıyla tanıtımı yapılan Ulu Camii ve Darüşşifası, özgün mimarisi, estetik, kültürel ve
evrensel değeriyle 13. yüzyılda kadın-erkek eşitliğini de simgeleyen bir anıt olarak nitelendiriliyor.

Avrupalı bilim adamlarınca "Anadolu'nun El-Hamrası" olarak görülen tarihi yapı, mimari yapısıyla başta sanat tarihçileri olmak üzere mimar ve mühendisleri büyülüyor.
AA


Geri Dön