28 / 03 / 2024

Sivas Gürün'de tarihi Ermeni kilisesi restore edilecek!

Sivas Gürün'de tarihi Ermeni kilisesi restore edilecek!

Sivas'ın Gürün ilçesindeki tarihi kilisenin restore edileceği bildirildi...




     Gürün Belediye Başkanı Mehmet Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi yapıların onarılarak turizme kazandırılmasına büyük önem verdiklerini söyledi. 

     Bu kapsamda, Pınarönü Mahallesi'nde 19. yüzyıldan kalan, bir dönem cezaevi, sinema ve depo olarak kullanılan Ermeni kilisesini ayağa kaldırmak istediklerini dile getiren Aktaş, sahibinden satın aldıkları yapının etrafında kamulaştırma çalışmalarını tamamladıklarını ifade etti. 

     Kilisenin çevresinde hafriyat çalışmasına başladıklarını aktaran Aktaş, eserin rölöve, restorasyon ve restitüsyon projesinin Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nce onaylandığını bildirdi. 

     İhalenin en kısa sürede yapılmasının ardından restorasyon çalışmalarının başlayacağını belirten Aktaş, şu bilgileri verdi: 

     ''Restorasyon, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sivas Valiliği ve belediyemizin ortaklaşa yürüteceği bir çalışma olacak. Yapı, restorasyondan sonra ilçemizde kültürel amaçlı etkinliklerin yapılacağı bir mekan olarak kullanılacak ve kent müzesine dönüştürülecek. Kilisenin çevresi de düzenlenecek. Eserin yanına otopark yapılması düşünülüyor. 3 bin 700 metrekare alanı düzenleyerek, ilçemize sosyal bir mekan kazandırmış olacağız.'' 

     Halk arasında ''Meryem Ana Kilisesi'' olarak bilinen eserin yanındaki kayalıklarda bulunan mağaraların da ışıklandırılarak ziyarete açılacağını ifade eden Aktaş, Gökpınar Gölü, Şuğul Kanyonu ve tarihi konaklarıyla ön plana çıkan Gürün'e daha fazla turist çekmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi. 


AA


Geri Dön