26 / 04 / 2024

Sivas'ta bulunan mağara evler 4 bin yıl sonra hizmete girecek!

Sivas'ta bulunan mağara evler 4 bin yıl sonra hizmete girecek!

Sivas'ta millattan önce 2 binli yıllarda yaşayan insanların kullandığı mağara evler turizme kazandırılacak



Sivas´ın Gürün ilçesinde milattan önce 2 binli yıllarda yörede yaşayan insanların kullandığı mağara evlerin turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı.

Gürün Belediye Başkanı Mehmet Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzmanların tespitlerine göre milattan önce 2 binli yıllarda bölgede yaşayan yaşayan insanların kullandığı ve önemli bir kısmı günümüze ulaşan mağara evlerin turizme kazandırılması amacıyla başlattıkları çalışma kapsamında projelerin hazırlandığını söyledi.

Aktaş, İTÜ Şehircilik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ocakçı´nın mağara evlerinde incelemeler yaptığını, buranın gezilebilmesine, önlerinde sosyal ve kültürel etkinliklerin yapılabilmesine ve ilçeye gelen turistlerin ilgisini çekecek biçimde görülebilmelerine olanak tanımak amacıyla çalışmaları başlattıklarını belirtti.

Başkan Aktaş, çalışma kapsamında mağara evlerin önündeki ev ve iş yerlerini kamulaştırarak kaldıracaklarını, boşaltılan binaları önümüzdeki günlerde yıkacaklarını ifade etti.

Yaklaşık 950 metre karelik alanda kamulaştırma yaparak 22 taşınmaz için 275 bin lira bedel belirlendiğini kaydeden Aktaş, düzenleme çalışmalarında kullanılacak malzemelerin doğal yapıya uygun olacağını vurguladı.

Bölgede yapılacak yürüme yollarının sal taşlarından oluşturulacağını anlatan Mehmet Aktaş, "İlçeye gelen turistlerin mağaraları gezmesine olanak tanımak amacıyla bir dizi düzenleme gerçekleştireceğimiz mağara evleri Gürün´ün ne kadar eski bir medeniyet beşiği olduğunun kanıtıdır. Burada yapacağımız düzenlemelerle, önündeki binaları kaldırdığımız zaman mağara evler daha rahat görülebilecektir" dedi.

-PROF. DR. OCAKÇI-

Prof. Dr. Mehmet Ocakçı da önemli bir kültür hazinesi olan mağara evlerin turizme kazandırılmasının Gürün´ün tanıtımına katkı sağlamasının yanı sıra geçmişe sahip çıkma adına güzel bir gelişme olduğunu söyledi.

Yapılacak düzenleme çalışmalarında içine girilebilen mağaraların gezilmesi ve sanat galerisi gibi kullanılmasının amaçlandığını dile getiren Ocakçı, "Aydınlatması yapılarak geceleri de görülmesi sağlanacak mağara evlerini, buraya gelen yerli ve yabancı turistlerin gezeceği şekilde düzenleyeceğiz. Merdivenleri, önüne oluşturulacak platformu ve seyir terasları ile Gürün´ün sahip olduğu bir değerin ön plana çıkmasını sağlayacağız" dedi. İlçede önemli kültürel değerlerin olduğunu, bunların birçoğunun da aynı bölgede bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ocakçı, kültür turizmi açısından burada çok güzel faaliyetler gerçekleştirilebileceğini aktardı.
AA


Geri Dön