19 / 03 / 2024

Siyah kot nedir?

Siyah kot nedir?

İnşaat ile ilgili terimlerden biri olan siyah kot nedir? Siyah kot zeminin hangi aşamasını veya hangi yüksekliğini ifade ediyor? İşte Planlı alanlar tip imar yönetmeliği hükümleri...



Siyah kot nedir?

İnşaat ile ilgili terimlerden biri olan siyah kot, halihazır arazi kotu olarak ifade ediliyor. Bir diğer ifade ile siyah kot, mevcut durumdaki kot anlamına geliyor.


Siyah kot, zemin kazılmadan veya doldurulmadan önce, yani işlem görmeden önceki zeminin yüksekliği oluyor.


Arazinin hafredilmemiş, doldurulmamış doğal hali olan siyah kottan hariç olarak bir de kırmızı kot bulunuyor. Kırmızı kot ise, imar planında gösterilen yolun gerekli hesaplar yapıldıktan sonra kullanıma hazır halini ifade ediyor.


Planlı alanlar tip imar yönetmeliği kapsamında siyah kota ilişkin esaslar şu şekilde veriliyor:


Siyah kot: İmar planında gösterilen yolun doğal zeminini ifade eder


Kırmızı kot: İmar planında gösterilen yolun gerekli hesaplar yapıldıktan sonra kullanıma hazır halini ifade eder. İmar planına göre kat adedinin belirlenmesinde bu kot esas alınır. 


Kot alınan nokta parselin mahreç aldığı yol esas alınarak veya binanın köşe kotlarının ortalamasının alınması suretiyle, ilgili idarelerin imar yönetmelikleri ile veya imar yönetmeliklerinde hüküm bulunmaması halinde bu Yönetmelikteki esaslara göre belirlenir. Viyadük, köprü gibi parsele giriş çıkış yapılamayan yerlerden ve parsele bitişik olmayan yollardan kot alınmaz. Kottan açığa çıkan kat kazanmak ve yapının kat sayısını artırmak amacıyla kot alınan nokta tespit edilemez. 


Kot alınan noktanın tespitinde bölge kat rejiminin aşılmaması, komşu parseller dahil yol cephelerinde sokak siluetinin korunması esastır. İlgili idarece yol kotuna göre; binanın kot alacağı noktaya ve arazinin kotlarına ilişkin belgelendirme yapılmadan, tabi zeminde hiçbir şekilde kazı veya dolgu yapılamaz. Ruhsat veya yapı kullanma izni alınmış yapılarda ruhsat eki projesine aykırı olarak bodrum katları açığa çıkarmak üzere kazı ve tesviye yapılamaz. Aksi takdirde İmar Kanununun 40 ve 42 nci maddeleri uyarınca işlem yapılır.



Kırmızı ve siyah kot nedir?



Geri Dön