28 / 03 / 2024

Siyahkalem'den Köy projesi yeni bilirkişi raporuna ilişkin açıklama!

Siyahkalem'den Köy projesi yeni bilirkişi raporuna ilişkin açıklama!

Siyahkalem Mühendislik, emlakkulisi.com'da da yer alan Aydınlık Gazetesi'nin 24 Mart 2016 tarihli "Zekeriyaköy'e aykırı plan" başlıklı haberine ilişkin açıklamada bulundu. İşte Siyahkalem'in açıklaması...




SİYAHKALEM'İN AÇIKLAMASI


KÖY projesi ile ilgili yeni bilirkişi raporuna ilişkin haberiniz, bir takım eksik ve hatalı bilgilere dayalı gazete haberinden atıf yapılması nedeniyle gerçeği yansıtmamaktadır. Haberiniz kamuoyu nezdinde yanlış ve yanıltıcı sonuçlara yol açacak niteliktedir.


Söz konusu bilirkişi raporundaki nüfus yoğunluğu ilişkin değerlendirmelerin ve yapılan nüfus yoğunluk hesaplamalarının hatalı olduğu İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir Planlama Bölümü öğretim üyeleri tarafından hazırlanan teknik ve bilimsel rapor ile ortaya konmuştur. Bu rapor, bilirkişi raporuna itirazlarımız ile İdare Mahkemesi’ne sunulmuştur. Her iki rapor da mahkeme tarafından değerlendirilmektedir.


Bilirkişi raporunda planlama sahasına komşu alanlara ilişkin imar planları da değerlendirilmiş ve aralarında bir uyumsuzluktan bahsedilmemiştir. Bilirkişi raporunda üst ölçekli plan olarak 1/100000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’na aykırı bir yapılaşma olmadığı; “...dava konusu 1/5000 NİP ile uyuşmazlığa konu parsele getirilen arazi kullanım kararlarının (dava konusu parsele getirilen işlevlerin) plan hiyerarşine uygunluk çerçevesinde üst ölçekli İstanbul ÇDP’na aykırı olmadığı tespit edilmiştir” denilmek suretiyle de ifade edilmiştir.


Raporda, usul hatasına ilişkin bazı eksiklikler tespit edildiği bildirilmiştir. Bu eksikliklerin de bazı belgelerin dava dosyasına eklenmemesinden kaynaklandığı belirlenmiş ve belgelerin dava dosyasına girmesi sağlanmıştır.


Son olarak eklemek gerekir ki “yeni bilirkişi raporu” başlıklı haberinizde atıf yapılan bilirkişi raporunda hiçbir şekilde planlama alanının orman olduğu ifade edilmemiştir. Buna rağmen haberin başlığında “ormanlık alana inşa edilen” şeklinde son derece hatalı, gerçek dışı, kamuoyunu yanıltmaya ve yargılama sürecinin etkileyebilecek nitelikte (ki haberin içeriği ile ilgisi de yoktur) ibarelere yer verilmesinin, her ne kadar atıf yapılan haberden kaynaklandığı düşünülse de kabul edilemez ve hukuka açıkça aykırılık taşıyan bir isnattır.


Korunan Alanlarda Yapılacak Planlara Ait Yönetmelik hükümlerinin bazı maddelerinin bilirkişi heyeti tarafından yasa koyucunun amacına aykırı şekilde yorumlanması sonucu raporda hatalı olarak koruma plan yöntem ve tekniklerine uygun olarak hazırlanmadığı belirtilmiştir. Bu teknik ve hukuki olarak doğru değildir. Bununla birlikte haberde; “ormanlık alana inşa edilen” ibaresinin devamında “İmar Planlarının Tabiat ve Kültür Varlıkları Koruma Kanuna aykırı olduğu ortaya çıktı” olarak devam ettirilmesinin, rapordaki bazı aleyhe kelimelerin seçilerek, bir takım varsayımlarla birleştirildiğini ve bunun da hata değil, bir kurgu olduğu izlenimini vermektedir. 



Bilgilerinize sunarız.



İlgili haber;


Köy projesi davasında yeni bilirkişi raporu hazırlandı!





Geri Dön