23 / 04 / 2024

SK Concept'in Country tarzı duvar kağıtları evlerin yeni giysisi!

SK Concept'in Country tarzı duvar kağıtları evlerin yeni giysisi!

Eskiden evlerin olmazsa olmazıydı duvar kâğıtları. Bir dönem koskoca çiçek desenleri modaydı, daha sonra renkli bordürlerle bölünen modelleri sardı dört yanımızı. Tam unuttuk derken ansızın geri döndüler, bu kez dört duvardan sadece birini kaplayarak...



Bir döneme damgasını vuran duvar kâğıtları geri döndü. Üstelik artık mutfak ve banyolarda bile görmek mümkün. Renk ve desen seçeneği sınırsız. Swarovski taşlı, ipekli, kadife, deri, ahşap, taş ve tuğla görünümlülerin yanı sıra dijital baskılı motifler en çok tercih edilenler arasında.

Bir ressamın elinden çıkmışçasına doğal desenler, zarif renkler ve farklı dokularla bezenmiş bu kâğıtlar son zamanların yükselen trendi. Klasik, yarı klasik, modern...

Dekorasyon zevkiniz ne olursa olsun hem duvarınıza hem kesenize uygun alternatifler var. Kumaş meraklılarına tekstil dokulular, organik severlere bambular, ihtişamdan vazgeçemeyenlere swarovski taşlı kâğıtlar mevcut... Altın işlemeli, ipek, kadife, deri, taş ve ahşap görünümlü, dijital baskılıları da rağbet görenler arasında. Duvar kâğıdının dönüş yolculuğu ve sektördeki son yenilikleri SK Concept Satış Müdürü Cem Kolcu, SBS Motif' Dış Ticaret Müdürü İlker Yelken'den dinledik.


Mutfak ve banyoların gözdesi

Son yılların yükselen trendi, zıt renklerin birlikte kullanılması. Ancak aynı tonda düz ve desenli modelleri kombine edenler de yok değil. SK Concept Satış Müdürü Cem Kolcu, her iki durumda da duvar kâğıdı seçimi yaparken perde, kumaş, mobilya ve zemin renklerinin mutlaka dikkate alınması gerektiğini söylüyor.

Klasik modeller daha çok orta yaş grubunun özellikle salon ve yemek odalarındaki tercihi. Firmanın modern duvar kâğıtlarıysa daha çok siyah ve beyaz renkte mobilyalarla dekore edilmiş ev ve ofislerde tercih ediliyor. Country tarzı, masif mobilyalarla donatılmış evlerin gözdesi. Kolcu'ya göre mutfak ve banyolarda duvar kâğıtları giderek daha tercih edilir hale geliyor.

Mutfak bölümünde hijyenik, kanserojen madde barındırmayan, banyo ve tuvalet gibi ıslak mekânlardaysa ıslandığında su damlalarını kaydıran, kâğıdın erimesine müsaade etmeyen, buhara ve neme karşı dayanıklı vinil duvar kâğıtları revaçta. Tüm bir evi boydan boya duvar kâğıdı uygulayan da var, yalnızca tek bir oda şömine veya TV ünitesi arkası, yatak başı gibi bölümlerde kullanan da.

Yatak odasında yatak başlarında daha çok renkli ve desenli, diğer duvarlarında boyuna çizgili ya da düz motifler tercih ediliyor. Mutfak bölümüne meyve ve doğa temalı, salon ve oturma odalarında kalın dokulu, toprak tonlarında düz ve desenli kombinler yakışıyor. Çok fazla dikkat çekmeyen, sade, desensiz ve mat renkler, çalışma odalarının duvarlarını süslüyor daha çok.

Parlak taşlı, deri ve boyanabilir kâğıtlar...

Son zamanlara swarovski taşlı ve taş görünümlü duvar kâğıtları revaçta. SBS Motif'ten İlker Yelken, kullanılan malzemelerin çeşitliliğinden ötürü 'duvar kâğıdı' tabirinden ziyade 'duvar kaplaması' demekten yana. Zira kâğıt esaslı duvar kaplamaların yüzeyinde çok fazla bir işlem yapılmazken vinyl (vinil) denilen elyaf tabanlılarda farklı yüzeyler elde etmek mümkün.

Flock yüzey desene kadife hissi veriyor. Gerçeğinden neredeyse ayırt edilemeyen taş ve tuğla desenli vinyl tabanlı ürünler de revaçta. Boyanabilir duvar kâğıtları da koleksiyonları süsleyen modeller arasında. Bunları su bazlı veya silikon boya ile boyayarak her defasında yepyeni bir görünüm elde etmek mümkün. Boyaya altın veya gümüş simli eklemeler yaparak ya da farklı renkleri karıştırarak duvarlarınıza ışıltı katabilirsiniz. Kumaş bazlı, deri ve dijital baskılı duvar kaplamaları da giderek daha fazla rağbet görenler arasında.


Neden duvar kâğıdı

Duvar kâğıtlarının en büyük avantajı pratik oluşu. Bu yüzden zamanla yarışan hanımların gözdesi konumunda. Evinizde değişiklik yapmak istiyorsunuz ancak vaktiniz az, bütçeniz kısıtlıysa bu seçeneği mutlaka değerlendirin. Üstelik son yıllarda doğal malzemelerden üretilen duvar kâğıtları da hayli arttı. Ses ve ısı izolasyonuna katkı sağlıyor, birçoğu geri dönüşüme de uygun. Özel tutkalı sayesinde kolaylıkla uygulayıp gönlünüzce değiştirebiliyorsunuz. Hafif temizleyicilerle silinebilir özelliktekiler de hijyen meraklılarının tercihi. Bir taşla iki kuş anlayacağınız! Binlerce desen ve renk seçeneğine sahip, alev almaz ve yırtılmaz çeşitleri de dikkat çekici. Solmayan renklere sahip olması bir yana, yırtılan ve bozulan yerlerin tamir edilebilmesi ve nefes alması sayesinde uzun yıllar kullanarak boya badana masrafından tasarruf edebilirsiniz.

Merve Tunçel / ZAMAN


Geri Dön