25 / 04 / 2024

Socar Türkiye, Petlim’i satacak STAR Rafineri'de payını artıracak!

Socar Türkiye, Petlim’i satacak STAR Rafineri'de payını artıracak!

Socar Türkiye, sahibi olduğu Petkim ’in iştiraki Petlim Limancılık ’ta azınlık hisse satışı da dahil stratejik finansal opsiyonların değerlendirilmesi için Goldman Sachs ile görüşmelere başladı




Petlim satışından elde edilecek gelirin STAR Rafineri’den hisse alımı için kullanılması planlanıyor. Socar Turkey Başkanı Kenan Yavuz, inşaatı devam eden Petlim Limanı’nın kapasitesinin 1.5 milyon TEU olması hedeflendiğini belirterek, “Limanımızda hisse devri veya stratejik finansal bir ortaklık için görüşme yürütüyoruz” dedi.

Hisse satışı opsiyonunun kullanılması halinde, henüz tam kesinleşmemekle beraber, satılacak hisse oranının yüzde 25 civarında olabileceğini belirten Yavuz, “Görüşmelere başladık, Petlim’de halka arz planlamasına yönelik bir hisse satışı düşünüyoruz. Bunu önemli buluyoruz. Gerek ülkemize sermaye akışının devam etmekte olduğunu, gerekse ülkemize ve şirketimize olan güvenin devam etmekte olduğunu gösterecek güzel bir gelişme olacak. Hem de projelerimize olan uluslararası desteğin de bir göstergesi olacak” dedi.


Limanın proje finansmanında herhangi bir sıkıntı bulunmadığını belirten Yavuz, “Bu girişimi finansal anlamda ihtiyacımızı ortadan kaldırmak veya azaltmaya yönelik bir hamleden daha ziyade projelerimizin uluslararası arenada karşılığı olduğunun stratejik anlamda bir göstergesi olduğu için arzu ediyoruz. Petkim, Petlim hisse devrinden elde edeceği fonu, STAR Rafineri’den hisse alımı noktasında değerlendirebilir” diye konuştu. Yavuz, “Goldman Sachs’ın projede yer almasını finansal bir destekten ziyade dünyanın en büyük stratejik yatırımcısının projede bulunması açısından değerli buluyoruz” dedi.


Kur artışı bize yarar ama denge daha iyi


Son dönemde dolar/TL kurundaki hareketlerin Petkim ve rafineri yatırımlarını ne yönde etkileyeceği ile ilgili soruyu da yanıtlayan Yavuz, “Kurdaki hareketlere bakıldığında bizim operasyonel anlamda Petkim’i olumlu etkiler. Biliyorsunuz Petkim’in tüm satışı döviz bazlıdır. Fakat tabii ki yatırım süreçlerinde yatırım maliyetleri açısından bakıldığında kurun çok yüksek seyretmesi ve TL’nin aşırı değer kaybı elbette ki çok arzu edilen bir şey değildir. TL’nin aşırı değerli olması ne kadar yanlışsa, aşırı değersiz olması da o kadar sıkıntı yaratır. Dolayısıyla dengeli bir kur her zaman herkes için daha anlamlıdır” dedi.      


Dünya


Geri Dön