19 / 04 / 2024

Socar&Turcas´a rafineri, 4.5 milyar dolara mal olacak!

Socar&Turcas´a rafineri, 4.5 milyar dolara mal olacak!

İnşaatında 10 bin kişiye istihdam sağlayacak olan rafineri, 4.5 milyar dolara mal olacak



10 bin kişiye iş sağlayacak imza
Petkim´in sahibi Socar&Turcas´a yeni rafineri kurma izni veren lisansın imzası atıldı. İnşaatında 10 bin kişiye istihdam sağlayacak olan rafineri, 4.5 milyar dolara mal olacak

Türkiye´nin en çok ihtiyaç duyduğu petrokimya rafinerisi alanındaki en önemli imza dün atıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu´nun Petkim´in sahibi Azeri şirket Socar&Turcas´a verdiği yeni 4.5 milyar dolarlık yatırım bütçesi olan Ege Rafinerisi´nin lisans imza töreni dün  Ankara  Rixos Oteli´nde yapıldı. Proje özellikle Türkiye´nin ithal etmek zorunda kaldığı jet yakıtı üretecek olmasıyla da dikkatleri üzerine çekiyor.

YATIRIM TÜRKİYE´NİN ÖNÜNÜ AÇACAK

Törende konuşan Socar&Turcas Enerji Grup Üst Düzey Yöneticisi ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, projeyle 10 bin kişiye istihdam sağlanacağını, 2023´te sürekli eleman sayısını da 10 bin olarak hedeflediklerini açıkladı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş da, bugün verdikleri yatırım izniyle Türkiye´nin yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahip yeni rafineriye kavuşmasına yönelik ilk adımı attıklarını dile getirdi.

LİSANSI 49 YILLIĞINA ALDI

49 yıllığına lisans alan Ege Rafinerisi´nin, rafineri-petrokimya entegrasyonunu başlatan yatırım olması nedeniyle de önemli olduğunu belirten Köktaş, yatırımın Türkiye´nin tek petrokimyasal üreticisi olan Petkim´e hammadde güvenilirliği sağlayacağını, katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesinin önünü açacağını ve Türkiye´nin kimya sanayini geleceğe taşıyacak en önemli yatırım projesi olduğunu dile getirdi. Köktaş, rafineride ithal edilen dizel ve jet yakıtının üretileceğini söyledi.

Yatırım izni bekleyen 46 proje var

Enerji Bakanı Taner Yıldız da,Türkiye´nin yatırım açısından elverişli bir ülke olduğunu belirterek, Türkiye kıyılarında yatırım izni bekleyen 46 projenin bulunduğunu söyledi. Bakan Yıldız "Şu anda gördüğünüz tesisin katma değeri çok ama çok fazla" dedi. Türkiye´nin 8 bin 448 kilometre kıyısının bulunduğunu anlatan Enerji Bakanı Taner Yıldız, konuşmasına şöyle devam etti: "Nereye enerji ile alakalı bir şey yapılsa, o güzelim yerlerimizin hepsi badem gözlü oluyor. Bunda bir yanlışlık var. Hangi ülkede 8 bin 500 kilometrelik kıyı var!  Enerji bölgesi ise enerji ile yapılacak şeyler var. Turizm bölgesi ise turizm ile yapılacak şeyler var. Hepsi Türkiye´nin zenginliği.
Star


Geri Dön