19 / 04 / 2024

Söke'deki Rum mahallesi turizme açılıyor!

Söke'deki Rum mahallesi turizme açılıyor!

Söke'deki eski adıyla Patrias İyoakimis olarak bilinen, 1770'li yıllardan itibaren varlıklı Rum ailelerin yaşadığı eski Rum mahallesi olan Kemalpaşa Mahallesi'nde, Söke Belediyesi tarafından sokak sağlıklaştırma çalışmaları başlatıldı.



AYDIN'ın Söke İlçesi'nde eski adıyla Patrias İyoakimis olarak bilinen, 1770'li yıllardan itibaren varlıklı Rum ailelerin yaşadığı eski Rum mahallesi olan Kemalpaşa Mahallesi'nde, Söke Belediyesi tarafından sokak sağlıklaştırma çalışmaları başlatıldı. 


Kurtuluş Savaşı sonrası gerçekleşen mübadele ile Türkiye'ye gelen Müslüman ve Türk nüfusun yerleştiği eski Rum mahallesi olarak bilinen Kemalpaşa Mahallesi'nde Söke Belediyesi'nin başlattığı sokak sağlıklaştırma çalışmaları ile tarih gün yüzüne çıkarılıyor. 480 konut, 62 tescilli yapının yer aldığı mahallede tarihi Uzbek Konağı restore edildi. 2013 yılında başlatılan Kemalpaşa Mahallesi Sokak Sağlıklaştırma Projesi kapsamında 8 tarihi konut kamulaştırıldı. 


CHP'li Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran, Kemalpaşa Mahallesi'nin önemli bir kültürel kimliğe sahip olduğunu belirterek "Bu kimliği korumak, yaşatmak ve Söke'yi tarihi yüzüyle de cazibe haline getirmek istiyoruz. Yakın gelecekte sadece Söke'nin değil bölgenin de cazibe merkezi olacağına inandığımız Kemalpaşa Mahallemize ziyaretçi akının olacağını düşünüyoruz" dedi. 


Söke'nin Kuşadası, Didim, Bodrum gibi turizm kentlerine yolculuk edenlerin geçiş güzergahında bulunduğunu kaydeden Toyran "Restorasyon uygulamaları ve sokak sağlıklaştırma projesi ile buram buram tarih kokan Kemalpaşa Mahallesi adeta küllerinden yeniden doğdu. Kamulaştırılan sekiz yapı içerisinde bulunan Uzbek Konağı'nın müzeye dönüştürülmesi kararlaşıtırıldı. Konak hem Rum yaşamını hem mübadele sürecini, hem inanç hem de Girit kültürünü temsil eden tarihi bir öneme sahip. Mahallenin turizm potansiyelini arttırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.


Hürriyet 


Geri Dön