19 / 04 / 2024

Sökelilerin evleri yıkılmayacak!

Sökelilerin evleri yıkılmayacak!

Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi'nin dünkü Ocak ayı 2. oturumunda, Söke Belediyesi'nin meclis gündemine getirdiği 1/5000 ölçekli revizyon planı tekrar oy çokluğuyla reddedildi.



Geçtiğimiz yılın ağustos ayında Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından reddedilmesine karşın Söke Belediyesi tarafından yeniden meclis gündemine getirilen 1/5000'lik planların uygulanması konusunda konuşan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "1/5000'lik çalışma kapsamında kaç bin konut ve işyeri yıkılacak. 1/5000'lik imar planını biz yaptık. Büyükşehir Kanunu'nu bir kez daha okuyun. Bu plan kapsamında tescilli yapılar var" dedi. 

İlgili gündem maddesine geçildiği esnada söz alarak yapılan yaklaşık 170 hektar alanı kapsayan 1/5000'lik çalışmanın trafik keşmekeşliğine son verilmesi için olduğunu söyleyen Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran'a hitaben konuşan Başkan Çerçioğlu. "Geçen yıl bin 500 dönümü imara açtık. Gidin burada yüksek apartman ve katlan yapın. Sökeli vatandaşlarımız rahat olsun. Ben olduğum sürece evleri barklan yıkılmayacak" diye konuştu. 


'TARİHİ ESERLERİ NASIL YIKACAKSINIZ?" 

Ekrandan plan hakkında bilgilendirmede bulunan Çerçioğlu, Albayrak Caddesi'nin genişletilmesi isteniyor. Bu caddenin genişlemesi için istimlak edilerek binaların yıkılması gerekiyor. Ben niye vatandaşın işyerini, binasını yıkayım. Vatandaş benim bina ne olacak diyecek. Burada 18. Madde'nin uygulanması çok zor. Burada iki üç yıllık binalar ve tarihi eserler var. Siz tarihi eserleri nasıl yıkacaksınız. Söke ve Söke gibi gelişmekte olan her yerde trafik sorunu var. Siz sırf trafik sorunu var diye tarihi dokuyu bozacak mısınız?" diye sordu. 


"SÖKELİLER RAHAT OLSUN" 

Avrupa'da tarihi binaların yıkılmadan yeni yerlerin imara açıldığını söyleyen Çerçioğlu, "Yeni şehiri taşırsınız, tarihi doku kalır. Tarihi doku illa ki tescilli yapı da demek değildir. Söke'de geçen Temmuz ayında bin 500 dönümlük imara yeni yer açtık. Gidin burada yüksek yüksek apartman ve katlan yapın. Böyle bir projeyi Söke'ye kazandıracağımız için Söke halkı bu meclis üyeleriyle gurur duyacak. Yeni bir Söke yarattık. Gitsin müteahhitler burada yapsınlar. İlla niye tarihi dokuyu yıkalım. Bu şuna benziyor. Adnan Menderes Bulvarı dar geliyor yıkalım. Hayır efendim, yıkmayalım. Yeni yerleri imara açalım. Kenti planlı bir şekilde büyütelim. Bizden mümkünat olmayan bir şey isteniyor. Ben gidip de o kadar apartman ve daireyi kamulaştırmam. Ne de bu kadar bütçemiz var. İnsanları neden yerinden, yurdundan aşından yapacaksın. Ben bu vebali kaldıramam" dedi.


Aydın Denge Gazetesi


Geri Dön