26 / 04 / 2024

Sokollu'nun torunları dedelerinin mirasını istiyor

Sokollu'nun torunları dedelerinin mirasını istiyor

Sokollu Mehmed Paşa'nın 14. kuşak torunları, dedelerinin bıraktığı vakıf mallarından faydalanmak istiyor



Osmanlı İmparatorluğu'nda 14 yıl boyunca sadrazamlık yapan Sokollu Mehmed Paşa'nın 14. kuşak torunları, dedelerinin bıraktığı vakıf mallarından faydalanabilmek için mahkemeye başvurdu. Aralannda oyuncu Ayşegül Atik ile jeofizik profesörü Mustafa Emin Demirbağ'ın da bulunduğu 16 kişi, mirasçı olduklarının tespitiyle vakıf mallarından faydalanmak için "vakıf evladı" sayılmalarını talep etti

OSMANLI İmparatorluğu'nda 1565-1579 yılları arasında Kanuni Sultan Süleyman, 2. Selim ve 3. Murat'a sadrazamlık yapmış olan Sokollu Mehmed Paşa'nın 14. kuşaktan yakını olduğunu iddia eden 16 kişi, mirasçı olduklarının tespiti için geçtiğimiz günlerde mahkemeye başvuruda îpndu. Aralarında gerçek adı ûrşide Arsoy olan ünlü tiyatrocu Ayşegül Atik ile İTÜ Maden Fakültesi'nde görevli Prof. Dr. Mustafa Emin Demirbağ'ın da bulunduğu 16 kişinin avukatı Namık Timuroğlu, İstanbul Sarıyer Asliye Hukuk Mahkemesi'ne sunduğu dilekçesinde, müvekkillerinin Sokollu'nun 14. kuşak torunları olduğunu belirterek buna ilişkin soyağacı belgesini mahkemeye delil olarak sundu. Mahkemeye sunulan belgelerde davalıların Sokollu'nun 1860'ta doğan torunlarından Mehmet Şakir Bey'in oğlu Nizamettin Bey'in yakınları olduğu kaydedildi. Fatih İlkokulu ve Askeri Lisesi'nin ardından Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık bölümünde eğitim gören Nizamettin Bey'in 1888'de saraya takdim ettiği resim nedeniyle Saray-ı Nefise Madalyası aldığı ve 13 Mayıs 1891'de ise Paris'e mimarlık eğitimi görmeye gittiği belirtildi.

'ÇOK GAYRİMENKULU VAR'
Avukat Timuroğlu, Sokollu'nun vakıfnamesinde belirttiği Üsküdar, Büyükçekmece, Gelibolu, Çorlu, Bursa, Niğde, Pınarhisar, Kurtköy, Hayrabolu, Antakya, Gaziantep, Kilis, Üsküp, Selanik, Şiraz, Trablus ve Halep'te çok sayıda gayrimenkulu bulunduğunu; müvekkillerinin ancak "vakıf evladı" sayılması halinde vakıf bünyesindeki bu mallardan faydalanabileceğini kaydetti. Timuroğlu; Vakıflar Genel Müdürlüğü ve geçen yıl geürinden 807 kişiye 530'ar TL pay dağıtan Şehit Mehmed SokoUu Paşa Vakfı Başkanı Abdulkadir Sokullu'ya açtığı davada müvekkillerinin "vakıf evladı" olduklarının tespitini talep etti. Davanın görülmesine önümüzdeki günlerde başlanacak.

İŞTE 0 İSİMLER
BAŞVURUDA bulunan 16 kişinin listesi ise şöyle: Ayşegül Atik, Prof. Dr. Mustafa Emin Demirbağ, Fatma Esra Demirbağ, Saime Demirbağ, Saliha Selma Demirbağ, Rıfat Özgür, Nesibe Başak Pehlivan, Yeşim Yengin, İnci Yengin, Vasfiye Mine Kığılcım, Murat Alp Yürük, Münevver Ayşe Genç, İlhan Arsoy, Alper Atik, Argun Atik ve Lütfiye Yelda Akıncı.
Canan İspir / Habertürk


Geri Dön