27 / 04 / 2024

Soli Antik Kent'i açık hava müzesi olacak!

Soli Antik Kent'i açık hava müzesi olacak!

Mersin"in merkez ilçesi Mezitli"de yer alan ve Roma Dönemi"nin en önemli liman kentleri arasında gösterilen "Soli Pompeipolis Antik Liman Kenti"nin, hayata geçirilen çalışmalarla birlikte açık hava müzesine dönüştürülmek istendiği kaydedildi



Antik kentin bulunduğu kalıntıların hemen yanından geçen yol araç trafiğine kapatılırken, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Remzi Yağcı başkanlığında 1999 yılından bu yana sürdürülen kazıların da oluşturulan bir program dahilinde sürdürüleceği kaydedildi.

Konuyla ilgili olarak Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım, ilçeyi bir turizm bölgesi olmasının yanında tarih ve kültür kenti olarak da öne çıkartmak istediklerini, söz konusu amaca ulaşılmasında da Soli"nin önemli bir misyon üstleneceğini vurguladı. Antik liman kentinin geçmişinin İ.Ö. 8500 yıllarına kadar dayandığına işaret eden Yıldırım, ancak bugüne kadar yapılan kazılarda sadece İ.Ö. 1500"lü yıllara kadar inilebildiğini ve bunun da yeterli olmadığını vurguladı. Bugün Mersin Müzesi"nde sergilenen eserlerin önemli bir bölümünün Soli Pompeipolis Antik Liman Kenti"nde yapılan kazılarda gün ışığına çıkartılan eserlerden oluştuğunu dile getiren Yıldırım, bu nedenle de kazılara gereken önemin verilmesini istedi. Yıldırım, 'Belediye olarak bölgenin açık hava müzesine dönüştürülmesi noktasında gerekli girişimleri başlattık. Bu kapsamda da Sütunlu Cadde"nin doğu ve batı olmak üzere her iki taraftan da 7"şer sütunluk bir bölümünü kapsayan projemiz,  Adana  Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu"ndan onaylandı. Mersin Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi"nin de vereceği destekle birlikte projeyi ihaleye çıkartmak istiyoruz. Toplam 14 sütundan oluşan alanı ziyarete açmayı düşünüyoruz. Konuyla ilgili çalışmaları da büyük bir titizlikle yürütüyoruz' dedi.

Soli Pompeipolis"in aynı zamanda da geçmişte bir "güneş kenti" olarak anıldığını hatırlatan Uğur Yıldırım, geçmişin izine düşerek kendilerinin de Makina Mühendisleri Odası (MMO) Mersin şžubesi ile birlikte "Güneş Enerjisi Sempozyumu"nu birlikte organize ederek, antik liman kentinin önemini bir kez daha ortaya koyarak, güneş enerjisinden yeterince faydalanılabilmesi noktasında çağrıda bulunduklarını anlattı. Organizasyonu 2011 yılında da düzenleyip bunu geleneksel hale getirmek istediklerini ifade eden Yıldırım, önce yöresel ardından da ulusal bazda yapacakları etkinliklerle birlikte Soli"nin tarihi ve kültürel değerleri yeniden ayağa kaldırabileceklerini de sözlerine ekledi.


Geri Dön