24 / 04 / 2024

Solimpeks, solar marketleri Türkiye'ye yayacak!

Solimpeks, solar marketleri Türkiye'ye yayacak!

Güneş enerjisi sistemleri üreticisi Solimpeks, ilk şubesini Konya'da açtığı solar marketleri tüm Türkiye'ye yaymayı planlıyor



Firma, 5 kıtada 60 ülkeye yaptığı ihracatla 100 binden fazla aileyi güneş enerji sistemiyle tanıştırdı.
 
Konya'da 2001 yılında kurulan ve 9 yılda 60 ülkeye ihracat yapmayı başaran güneş enerjisi sistemleri üreticisi Solimpeks, ilkini Konya'da açtığı solar market konseptini Türkiye'ye yayacak. Kriz yılı olan 2009'da yüzde 5 büyümeye imza atarak ihracatlarını 14 milyon euroya çıkardıklarını dile getiren Solimpeks Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Karaca,"2010'da İstanbul'dan başlayarak franchising sistemi ile solar marketler zinciri kurmaya hazırlanıyoruz. Hedefimiz ürün tedariki yanında hem bireysel hem de endüstriyel projeler üreten ve satış sonrasında da servis hizmeti sağlayan bir konsept mağazalar zinciri yaratmak" dedi.
Su ısıtma ve elektrik üretimini aynı panelde sağlayan PV-T üretimi sayesinde 2014'te de Avrupa'da ilk üçe girmeyi amaçlayan Solimpeks'in 150 MW üzerinde kurulu gücü bulunuyor. Son olarak İspanya'nın Mallorca kentinde 70 bin nüfuslu bir kasaba için güneş enerjisi santralı kuran Solimpeks, ayrıca dünyada ikinci, Türkiye'de ilk olarak PV-T adını taşıyan ve hem elektrik üretimini hem su ısıtmayı aynı panelde olanaklı kılan hibrit kolektörleri Konya'da üretmeye başladı. Önümüzdeki dönemde ise "solar market zinciri" kurmaya hazırlanan firma, ilkini Konya'da açtığı solar market konseptini franchise yöntemiyle Türkiye çapında marketler zinciri haline getirecek. İsmail Hakkı Karaca, bu marketlerde başta güneş olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanan elektrik ve sıcak su üretimi ile ısıtma, soğutma, aydınlatma sistemlerine ilişkin ürün, projelendirme, mühendislik ve satış sonrası hizmetlerin bir arada sunulacağını söyledi. Konya dışındaki ilk solar marketin 2010 yılı içinde İstanbul'da açılacağını dile getiren Karaca, Türkiye yapılanmasının ardından ilk hedeflerinin Almanya'da solar market açmak olduğunu kaydetti.
 
100 bin aileye ulaştı
İngiltere'de verilen Çevre bilinci ile ilgili Clearskies nişanı bulunan firma, dünyanın çeşitli ülkelerinde geçerli toplam 18 kalite sertifikasına sahip ve Seiso ile Soliren, Marvel, Volther gibi markalar altında ABD'den Yeni Zelanda'ya kadar 60 ülkede proje gerçekleştirdi. Firma, ABD ve Avrupa'da yalnızca özel sektör değil, devlet ve ordu projeleri gerçekleştirdi. Solimpeks'in Marvel markası ABD ve Avustralya'da en verimli ikinci, İngiltere ve İrlanda'da 3 yıldır en fazla satan kolektör unvanına sahip. Solimpeks'in Marvel markası bugün 5 kıtada 100 binin üzerinde aile tarafından kullanılıyor.
Solimpeks'in dikkat çekici özelliklerinden biri de dünyada ikinci, Türkiye'de ilk olarak üretilen PV-T hibrit kolektörleri de üretmesi. Konya'da üretimine başlanan ve Volther markası taşıyan bu hibrit kolektör, hem elektrik üretimini hem de su ısıtmayı aynı panelde olanaklı kılıyor.
PV-T'yi verimi artırılmış fotovoltaik olarak tanımlayan İsmail Hakkı Karaca, ürünün elektrik üreten sıradan güneş panellerine göre yüzde 40 daha verimli çalıştığını söylüyor ve kendi sistemlerinin dünyada halihazırda üretim yapan beş kolektör üreticisinden farklı bir işleyişe sahip olduğunu vurguluyor.
 
YEK bir an önce çıkmalı
İsmail Hakkı Karaca, uzun yıllardır iç pazara değil, ihracat bazlı çalışan Solimpeks'in Yenilenebilir Enerji Kanunu (YEK) tasarısı ile birlikte Türkiye pazarına girmeye karar verdiğini söyledi. Kolektör ve termal paneller birlikte düşünüldüğünde yılda yaklaşık 100 milyon euroluk bir pazara sahip güneş enerjileri sanayiinin YEK çıktığı takdirde giderek artacağını vurgulayan Karaca, "Bu, sadece göstermelik bir yasadan ibaret olmamalı. Avrupa'daki gibi daha çok son kullanıcıyı düşünen insanlara fayda sağlayacak bir yasa olmalı" diye konuştu.
Güneş enerjisi sistemleri üreticisi Solimpeks, ilk şubesini Konya'da açtığı solar marketleri tüm Türkiye'ye yaymayı planlıyor. Firma, 5 kıtada 60 ülke...
Enis Tayman / Referans


Geri Dön