20 / 04 / 2024

Solvent'e getirilen ÖTV boya sanayiini vurdu!

Solvent'e getirilen ÖTV boya sanayiini vurdu!

Boya hammaddesi olarak kullanılan bazı solventlerin akaryakıt kaçakçılığında da kullanılıyor olması nedeniyle, bu ürünlere getirilen ÖTV, boya sanayisinin hammadde maliyetlerini yükseltiyor. Boya sanayicileri konu hakkında Maliye ile görüşüyor,




Boya hammaddesi olarak kullanılan bazı solventlerin akaryakıt kaçakçılığında da kullanılıyor olması nedeniyle, bu ürünlere getirilen ÖTV, boya sanayisinin hammadde maliyetlerini yükseltiyor. ÖTV’yi Maliye’den iade alabilen boya sanayicisi, 18 ayı bulan uzun iade süresi, masraf ve yıldıran mevzuattan kurtulmak için Maliye ile görüşüyor. 20 Haziran’da Kocaeli Sanayi Odası’nda yapılan toplantıda Gelir İdaresi Başkanı, sanayicilerden, gerçek sanayici ile akaryakıt kaçakçılığı yapmak amacıyla sektörü kullananları birbirinden ayıracak öneriler ve pozitif ayrımcılık yapacak kriterleri belirleyerek gelmelerini istedi. 


ÖTV Kanunu yürürlüğe girdiği 2002'de boya sanayisinde kullanılan 100 tonluk solvent alımı için 9 bin TL tutarında teminat mektubuna ihtiyaç duyulduğunu belirten Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) 25. Boya, Vernik ve Kaplayıcı Maddeler Sanayi Meslek Komitesi Üyesi Mesut Kanat, bugüne kadar çıkarılan yeni tebliğlerle aynı miktar için istenilen teminat mektubu tutarının 229 bin 850 TL’ye çıkarıldığına dikkat çekti. Kanat, akaryakıt kaçakçılığı yapan bazı firmaların boya sektörünü kullanarak bu solventleri ithal ettiğini ancak kaçak akaryakıt olarak sattığını, Maliye Bakanlığı’nın da solventlere ÖTV getirdiğini söyledi. 


Ciddi bir maliyet unsuru 

Böylece, daha önce boya sanayisine hammadde olarak giren solventlere uygulanmayan ÖTV’nin, artık sektör için ciddi anlamda maliyet unsuru olduğuna işaret eden Kanat, “Maliye Bakanlığı da bir çok sanayi için temel girdilerden olan boyanın ÖTV’den dolayı maliyetlerindeki artışın önüne geçebilmek ve sanayicinin rekabet imkanını korumak için de boya üreticilerine tecil terkin, iade, mahsup gibi değişik uygulama yöntemleri getirdi. Gerçek sanayici ile kaçak kullananları ayırt edebilmek için sürekli olarak kararname, tebliğ ve yönetmelik çıkardı” diye konuştu. 

Mesut Kanat, sektörün ÖTV yükünü azaltabilmek amacıyla EBSO Başkanı Ender Yorgancılar ve komite üyeleri ile birlikte, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanı Adnan Ertürk, Başkan Yardımcısı Şinasi Candan, Daire Başkanı Faruk Gözübüyük ve Grup Başkanı Ersin Saklar ile bir toplantı yaptıklarını belirterek şu bilgileri verdi: 


“Bu toplantıdan sonra Türkiye’de boya üretiminin yüzde 90’ını gerçekleştiren EBSO, İstanbul Sanayi Odası ve Kocaeli Sanayi Odası meslek komitelerinin de katılımıyla 20 Haziran’da Kocaeli Sanayi Odası’nda ortaklaşa toplantı yaptı. Toplantıda, sektör bileşenlerinden, gerçek sanayici ile akaryakıt kaçakçılığı yapmak amacıyla sektörü kullananları birbirinden ayıracak önerilerini ve pozitif ayrımcılık yapacak kriterleri belirleyerek, Gelir İdaresi Başkanlığı’na sunulması kararı alındı. Sektörü temsil eden firmalar ve mali müşavirlerden oluşan bir komisyon tespit edildi ve Gelir İdaresi Başkanlığı’na verilecek olan önerilerin tamamlanarak tekrar Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan randevu alınması kararlaştırıldı. Konu ayrıca Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e anlatılması için randevu talep edildi.” 


İade süresi 18 ayı buluyor 

Kanat, buna rağmen ÖTV ile boya sanayicisinin 18 ayı bulan uzun iade süresi, masraf ve yıldıran mevzuatla boğuşmak durumunda kaldığını belirterek, şu örneği verdi: 


“ÖTV Kanunu yürürlüğe girdiği 2002 yılında 100 tonluk solvent alımı için teminat mektubu tutarı 9 bin TL iken bugüne kadar değişik tarihlerdeki tebliğlerle sürekli arttırılarak, bu miktar 229 bin 850 TL’ye çıkarıldı. 100 ton solvent, boya üretiminde kullanıldığında ödenmesi gereken ÖTV toplamı bin 724 TL’dir. 229 bin 850 TL’lik teminat mektubu için bankaya ödenmesi gereken komisyon 2 bin 298 TL’dir. İthal edilen ve teminat mektubu verilen bu ürünleri üretimde kullanıldığında ÖTV tutarının tamamı olan 229 in 850 lira nakden vergi dairesine ödeniyor. Yani hem teminat mektubu verip hem de nakit para yatırılıyor. Ödenen 229 bin 850 bin TL’lik ÖTV’nin bin 724 lirası devlete kalıp, 228 bin 126 liralık kısmının iade alınması gerekiyor. İade sürecinde sanayi odalarından ekspertiz raporu, yeminli mali müşavirden onaylı ithalat evrakları ve envanter raporu hazırlanarak vergi dairesine başvuru yapılıyor. Vergi dairesi dosyaya onay vermesi halinde iadesi gereken miktar ancak başka ödenecek vergilerden mahsup yoluyla tahsil ediliyor. İade ve mahsup sürecinin tamamlanması, teminat mektuplarının çözülmesi için vergi denetim kurulu müfettişleri tarafından incelenmesi ve rapor düzenlenmesi gerekiyor. Üretim için kullanılan solventlerin teminat çözümü yaklaşık 12 ay ile 18 ay arasında tamamlanıyor. Bu sürelerin uzun olması nedeni ile bazı üretici firmaları 25 milyon TL’lik teminat mektubu sürekli olarak bekliyor. Sanayicinin teminat mektubu için bankalardan yeterli limit bulmakta zorlanıyor. Ayrıca sanayicilerin teminat mektubu ihtiyacı arttıkça bankalar komisyon oranlarını yükseltiyor. Her ay 2 defa ÖTV beyannamesi hazırlanıyor. Boya üretici firmalar sadece ÖTV uygulamalarını yapabilmek için bünyelerinde ayrıca bir mali müşavir bulundurmak zorunda kalıyor.”



Dünya


Geri Dön