19 / 04 / 2024

Soma'da zeytinliklerini koruyan köylülere müdahale edildi!

Soma'da zeytinliklerini koruyan köylülere müdahale edildi!

Soma da zeytinliklerini koruyan köylülere şiddet uygulandı. YIRCA köyünde sabah erken saatlerde, zeytinliklerini koruyan köylüler ve Greenpeace gönüllüleri Kolin Şirketler Grubu özel güvenlik görevlileri tarafından darp edildi.



Kolin Şirket Grubu yetkilileri ve 100'den fazla güvenlik görevlisi, Yırcalılara ait zeytinlik alanına dava süreci devam ettiği halde hukuksuz bir biçimde girerek zeytin ağaçlarını kestiler. Hukuksuz kesime karşı zeytin ağaçlarını korumaya çalışan köylüler ve Greenpeace gönüllülerine, özel güvenlik darp etti ve kelepçeleyerek alıkoydu. 11 kişinin hastanede darp raporu aldığı olayda 600'e yakın ağaç kesildi. 

Yırca köylülerine ait olan yüzlerce dönümlük zeytinlik alan, Soma Kolin Termik Santrali'nin yapımı için acele kamulaştırılmış ve hukuki süreç tamamlanmadan, Kolin Şirketler Grubu önce zeytinlik alanların çevresine 2 metre boyunda çitler çekmiş, bugüne kadar 400'den fazla ağaç kesilmişti. Acele kamulaştırma karar sürecine karşı Greenpeace'in açtığı iptal davası sürüyor. 

Zeytinlikleri korumak Vali ve Kaymakamın görevi Kolin Şirketler Grubu'nun amacının, Yırca 'da zeytinlikleri keserek gerekli izinleri daha kolay almak ve hukuksal süreci boşa çıkarmak olduğunu açıklayan Greenpeace Avukatı Deniz Bayram, "Kolin Şirketler Grubu ağaçları keserek, 'cezasını öderim, ağaçları da keserim' yaklaşımı ile hukuksuz ağaç kesimini devam ettiriyor. Hukuk çerçevesinde zeytinliklerini korumak için mücadele eden köylüler darp ediliyor. Bu projeyle ilgili kurumlara sorduğumuz her soruya aldığımız yanıtta ayrı bir skandalla karşılaştık. Tarım Bakanlığı, yazılı olarak bize, bölgenin tarım dışı kullanımına izin vermediğini açıkladı. 

Kolin Şirketler Grubu'nun henüz bir imar planı da yok. Acele kamulaştırma kararını şirkete ağaçları kesme hakkını vermiyor çünkü kanunlara göre zeytinlik alanlar acele kamulaştırma kapsamına giremez. 

Yasadışı ağaç kesimine engel olmak için alanda tüm engelleyici tedbirler alınmalı, Kolin Şirketler Grubu'nun zarar verici eylemleri önlenmeli. Bu kararın uygulanmasında ve zeytinliklerin dava süreci sonuçlanana kadar kesilmemesini sağlamak Vali ve Kaymakamın görevi. Daha fazla ağacın kesilmemesi için yetkilileri göreve çağıyoruz." dedi.


Aliağa Expres


Geri Dön