28 / 03 / 2024

Somalı esnafın kredi borcu 1 yıl erteleniyor!

Somalı esnafın kredi borcu 1 yıl erteleniyor!

Soma'daki faciadan zarar gören esnafın kredi borcu ertelendi. Halk Bankası veya TESKOMB’dan kredi çekenler erteleme için iki ay içinde başvuru yapmalı.Somalı esnafın kredi borcu 1 yıl erteleniyor.



301 işçinin hayatını kaybettiği Soma’daki maden faciasının ardından hayatını kaybedenlerin ailelerine verilecek devlet yardımları netlik kazandı. Şimdi de Soma esnafına yardım geliyor. Esnafın Halk Bankası veya Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) kefaletiyle bankadan aldıkları kredilere erteleme imkanı verilecek. Esnafın maden kazasında zarar gördüğünü belirtmesi halinde, kredi bir yıl ertelenecek.  


ZARARI BELİRTMEK ZORUNDA 


13 Mayıs tarihinden itibaren bir yıl içinde dolacak olan veya 90 gün bekleme süresi içinde olan borçlara mevzuatına göre faiz işletilecek. Ancak erteleme yüzünden artı faiz uygulanmayacak bu borçlar için erteleme süresi ise bir yıl olarak belirlendi. 90 gün bekleme süresi olan esnaf iki ay içerisinde yazılı olarak bankaya erteleme talebinde bulunarak, maden kazası sebebiyle zarar gördüğünü belirtmek zorunda. 


BAŞKA KREDİ DE ÇEKEBİLİR 


Bunların yanı sıra borç erteleme talebinde bulunan esnaf ve sanatkarlar, talep etmeleri halinde düşük fazli başka bir krediden de faydalanma hakkına sahip olacak. 


HANGi KOLAYLIKLAR GETiRiLiYOR?


Esnaflara, erteleme talebi yüzünden kredi açılmasını engelleyen hükümler uygulanmayacak. Ertelenen krediler için müracat süresi sonuna kadar ya da erteleme süresi sonuna kadar takip işlemi başlatılmayacak. Ertelenen kredilerden doğacak gelir kayıpları ise bankalar tarafından kredilere uygulanan cari kredi faiz oranı dikkate alınıp hesaplanarak, aylık olarak Hazine Müsteşarlığı’na bildirilecek.


Akşam


Geri Dön