19 / 04 / 2024

Son 3 yılda 93 yapı denetim kuruluşunun izin belgesi iptal edildi!

Son 3 yılda 93 yapı denetim kuruluşunun izin belgesi iptal edildi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, son 3 yılda yapı denetim kuruluşlarına 962 defa geçici faaliyet durdurma cezası verirken, 93 yapı denetim kuruluşunun da izin belgesini iptal etti..



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, son 3 yılda yapı denetim kuruluşlarına 962 defa geçici faaliyet durdurma cezası verirken, 93 yapı denetim kuruluşunun da izin belgesini iptal etti.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, 17 Ağustos Marmara ve 12 Kasım Düzce depremlerinde meydana gelen yapı hasarları üzerindeki incelemeler denetim eksikliğini ortaya çıkardı.


Yapı Denetimi Hakkında Kanun, denetim eksikliklerinin önüne geçebilmek amacıyla 19 pilot ilde yürürlüğe girdi. Düzenlemeyle denetimlerin yapı denetim kuruluşlarınca yürütülmesi sağlandı. Yapı denetim kuruluşlarınca yürütülen çalışmaların başarıya ulaşması üzerine sistem 2011'de itibaren ülke geneline yaygınlaştırıldı.


Kanun kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yapı denetim kuruluşlarının işlem ve faaliyetlerini denetleme yetkisi verildi. Bu çerçevede taşra teşkilatlarınca her bir yapı denetim kuruşuna ilişkin yılda en az 6 kez şantiye denetimi yapılıyor.


Etkin şekilde yürütülen denetimler sonucunda kanun ve ilgili mevzuata göre, görevini yürütmeyen yapı denetim kuruluşlarına bir yıla kadar geçici faaliyet durdurma cezası uygulanırken, 3 kez geçici faaliyet durdurma cezası alan kuruluşların izin belgeleri iptal ediliyor.


-Geçen yıl 542 faaliyet durdurma cezası


Kanunun ülke genelinde uygulanmaya başlandığı tarihten bugüne kadar yapılan denetimlerde, yapı denetim kuruluşlarına 2011'de 212, 2012'de 208 ve geçen yıl ise 542 olmak üzere 962 defa bir yıla kadar geçici faaliyet durdurma cezası uygulandı. 2011'de 22, 2012'de 19 ve geçen yıl 52 olmak üzere 93 yapı denetim kuruluşunun izin belgesi iptal edildi.


-Cezaların veriliş nedeni


Cezaların yüzde 71'i, yapıların ruhsat ve ekleriyle mevzuata uygun denetlenmemesi, yüzde 24'ü de proje aşamasındaki denetim görevinin yerine getirilmemesi nedeniyle verildi. Diğer cezalar ise yapıyla ilişiği kesilen denetim elemanın, yasal süresinde ilgili idarelere ve bakanlığa bildirilmemesinden dolayı uygulandı.


AA


Geri Dön