29 / 03 / 2024

Son bir haftada krediye uygun konut satışı arttı!

Son bir haftada krediye uygun konut satışı arttı!

Hazine kâğıtlarındaki faizlerin tek haneli seviyelere inmesiyle birlikte konut kredisinde faiz indirme yarışına girişen bankaların 1 yıllık faiz oranlarını yüzde 0,67'ye kadar düşürmesi, son bir haftada özellikle krediye uygun konut satışlarını artırdı



Konut kredi faizlerinde son 1 haftada hızlı düşüşler yaşandığını hatırlatan Değerleme Uzmanları Derneği Başkanı Selim Akçaharman, konut satın alma düzeyindeki 7-10 yıllık kredilerin yüzde 1,15 ile 1,20 arasında değiştiğini ifade etti. Faizlerin aşağı seviyelere inmesiyle birlikte daha düşük faiz beklentilerinin oluşmaya başladığını anlatan Akçaharman, "Kişiler, ellerinde bulunan toplu paraları bankaya yatırdıklarında aylık yüzde 1'in altında faiz alıyor. Borsaya yatırım yapan yok, çünkü son zamanlarda hızlı yükseliş gösteriyor. Mevduatın da bir cazibesi kalmadı. Gayrimenkul para kazanmak için en garanti yatırım adresi haline geldi. Faizler bir miktar daha aşağı düşecek. Satışlardaki hareketliliğin daha da artmasını bekliyoruz" diye konuştu.
 
Müşteri sayısı yüzde 300 arttı
Emlak firması Retürk'ün Yönetim Kurulu Başkanı Aşkın Çınar da önümüzdeki dönemde faizlerin daha aşağılara düşmesini beklediklerini kaydederek, "Piyasalardaki belirsizlik yavaş yavaş kayboluyor. Ertelenen konut ihtiyaç ve talepleri açığa çıkıyor. Hatta anormal talepler oluştu. Bir ay öncesiyle kıyasladığımızda ofislerimize gelen müşteri sayısı yüzde 300 arttı. Genellikle de alıma yönelik geliyorlar. Özellikle krediye uygun konutların satışında artış gözlemliyoruz" dedi. Century 21 Home ofisinin sahibi Yusuf Köroğlu ise faiz indirimleriyle beraber konut sektöründe hareketlilik gözlendiğini ifade ederek, önümüzdeki günlerde hareketliliğin daha da artmasını beklediklerini söyledi. Köroğlu, "Bayramdan sonra talep patlaması bekliyoruz" dedi.
 
Satılmayı bekleyen binlerce konut
Kredi faizlerindeki düşüşün müteahhitler açısından da olumlu bir gelişme olacağını belirten Turyap Yönetim Kurulu Üyesi Başak Soner ise üretilmiş ve satılmayı bekleyen binlerce konut bulunduğunu, bu konutların satışlarının artmasının müteahhitlerin nakit sıkıntısını da gidereceğini kaydetti. Faiz indirimlerini fırsat bilerek ev sahibi olmak isteyenlerin yüzde 70'inin krediyi emlakçılar aracılığıyla kullanmaya başladığını belirten Soner, bankalar ve emlakçılar arasında işbirliği anlaşmalarının yapıldığını kaydetti. "Bankalar, evini emlakçı aracılığıyla almak üzere kendisine başvuran tüketiciye ekstra faiz indirimleri sağlıyor" diyen Soner, emlakçıların bankaya müşterisiyle gittiğinde, normal şubelerde uygulanan faizlerin birkaç puan altında faizle kredi kullandırdığını söyledi. Bankanın bu durumda emlak ofisine binde 3 ile 5 arasında teşvik primi de verdiğini dile getiren Soner, "2001'de yüzde 6,50 olan aylık konut kredisi faiz oranı, bugün yüzde 1'in bile altına düştü. Ancak vatandaşın bir ev satın almak için borçlanmayı göze alabilmesi için, kullandığı kredinin geri ödenebilir olacağına inanması lazım. Alım gücünün yükselmesi için krizin etkilerinin silinmesi gerekir" dedi.
 
Ramazandan sonra alımlar hızlanır
Gayrimenkul piyasasının faiz indirimlerinin etkisiyle canlanmaya başladığına dikkat çeken DD Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Gökalp Arslan da Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam edeceğini öngördü. Ramazanın ekonomiyi yavaşlatan bir ay olması nedeniyle konut alımlarındaki asıl hızlanmanın eylülde başlamasını beklediklerini ifade eden Arslan, "Faizlerin düşüş göstermesi talepleri yüksek oranda canlandıracak. Ancak konuta olan talep arttıkça fiyatlar da artacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
Gamze Tüfekçi/Referans


Geri Dön