28 / 03 / 2024

Sosyal alanların özelleşmesi hakkında kanun tasarısı!

Sosyal alanların özelleşmesi hakkında kanun tasarısı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İmar Kanunu ’nda değişiklik öngören yeni tasarı sosyal alanlara da yeni düzenleme getiriyor. İşte sosyal alanların özelleşmesi hakkında kanun tasarısı...



Sosyal alanların özelleşmesi hakkında kanun tasarısı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İmar Kanunu’nda değişiklik öngören yeni tasarı çalışmaları devam ediyor. Yeni tasarı ile sosyal alanlara da yeni düzenleme getiriyor.


Sosyal alanların özelleşmesi hakkında kanun tasarısı gereğince; devlet ‘bedelsiz ortaklık payı’ adıyla uygulama imar planlarındaki okul, yol, hastane ve park gibi halka sosyal hizmetlere yönelik ayırdığı alanların bedelini sahiplerine verecek.


Ayrıca, imar planlarının onaylanmasından sonraki 10 yıllık süre içerisinde alan kamuya geçmezse bunun bedeli yer sahibine üç yolla ödenecek.


Yeni İmar Kanunu’nda eğer 10 yıllık süre içerisinde alanlar ‘bedeli karşılığında’ kamuya geçmezse, arazi sahibi bu alanda kullanım amacına uygun özel tesisler yapabilecek. 


Özel olarak yapılabilecek tesisler arasında ise açık semt spor alanları, birinci basamak sağlık tesisi, ilk ve ortaöğretim kurumları, anaokulu, kreş, oyun alanı, otopark ve pazaryeri bulunuyor. 


Özelleştirme getirilen sosyal alanlar..

-Açık semt spor alanları

-Birinci basamak sağlık tesisi

-İlk ve ortaöğretim kurumları

-Anaokulu

-Kreş

-Oyun alanı

-Otopark

-Pazaryeri


Kamulaştırılmaksızın kamu hizmetine ayrılan taşınmazların bedel tespiti!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön