25 / 04 / 2024

Soyak 2017'ye yeni projelerle giriyor!

Soyak 2017'ye yeni projelerle giriyor!

Soyak Yapı A.Ş'nin Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tarık Ongun, kendilerini yenilikçi yaklaşım ve yatırımcılar için doğru lokasyonlarda gerçekleştirdiği projelerin başarıya taşıdığını söyledi. Ongun ayrıca yeni projeler için de çalışmaların başladığını belirtti...




Bugüne kadar başta İstanbul ve İzmir'de olmak üzere Türkiye'nin birçok noktasında 50 binden fazla konut tamamlayan Soyak Yapı, 55 yıllık geçmişinde sektörde ilklere imza attı. Soyak Yapı A.Ş'nin Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tarık Ongun, kendilerini yenilikçi yaklaşım ve yatırımcılar için doğru lokasyonlarda gerçekleştirdiği projelerin başarıya taşıdığını söylüyor. 


Soyak temelleri, Yüksek İnşaat Mühendisi Yılmaz Soyak tarafından 1961 yılında atılmış bir şirket. İlk olarak İstanbul Göztepe'de yer alan bin 500 konutluk Soyak Göztepe projesini yapan Soyak bugüne kadar bin daireden 4 bin daireye uzanan toplu konut projeleri ve rezidans projelerini hayata geçirdi. 

Ayrıca başta Levent'te Kristal Kule olmak üzere birçok ofis projesine de imza attı. 


55 yıllık geçmişi boyunca her zaman ilklere imza atan ve sektörüne yön veren bir şirket olduklarını söyleyen Soyak Yapı A.Ş Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tarık Ongun, 'İlk özel toplu konut projesi', ve  TOKİ  ile 'İlk hasılat paylaşımlı' proje, Soyak'ın eseri olduğunun altını çiziyor. Yine Soyak'ın, 'internet üzerinden konut satışını' başlatarak sektöründe bu alanda da bir ilki gerçekleştirdiğine değinin Ongun, sektördeki ilk sürdürülebilir yaşam raporunu da yine kendilerinin yayınladığını hatırlatıyor. 


Soyak'ın başarısının sırrının ise, yenilikçi yaklaşımı ve yatırımcılar için doğru lokasyonlarda gerçekleştirdiği projeler olduğunu anlatan Ongun sorularımızı cevapladı: 


-Bugüne kadar ne tür projelere imza atıldı? 

Soyak, bin daireden başlayıp 4 bin daireye uzanan toplu konut projeleri ve rezidans projelerini hayata geçirdi. Ayrıca başta Levent'te Kristal Kule olmak üzere birçok ofis projesine imza attı. 


-Sizi bugünlere getiren kilometre taşı olarak gördüğünüz proje ve yatırımlar neler? 

1986 yılında inşaasına başlanan Türkiye'nin 'İlk Özel Toplu Konut Projesi' olan Soyak Göztepe, özel sektöre farklı bir bakış açısı getirdi. İstanbul'da toplu konut anlayışını sosyal hayat olanaklarıyla buluşturmasıyla dikkat çekti. 1 milyon metrekare alan üzerine kurulu 3 bin 600 konutluk Soyak Olympiakent, TOKİ ile gerçekleştirilen ilk 'hasılat paylaşımlı' proje oldu. Böylelikle sektörde, müteahhit ya da geliştiricilerin daha fazla yatırım yapabilmesine, sektöre daha fazla yeni yatırımcı çekilmesine olanak sağlandı. 320 bin metrekare alan üzerine kurulu, 3 bin konuttan oluşan Soyak Yenişehir de Soyak'ın kilometre taşlarından bir diğeri. 


-Bugüne kadar kaç proje tamamlandı? 

Bugüne kadar başta İstanbul ve İzmir'de olmak üzere Türkiye'nin birçok noktasında 50 bin fazla konut tamamlandı. 


-Şirket 2016'yı nasıl geçirdi? 

Soyak, yeni yatırımlarını İstanbul'un yeni merkezi Arnavutköy bölgesinde gerçekleştiriyor. Geçtiğimiz yıl sonunda Kuzey Bahçeşehir'de hayata geçen 5 bin konutluk projenin ilk adımı olarak 271 konut satışa çıktı ve ilk yılında satışın yüzde 60'ı tamamlanmış durumda. 


-2017'ye ilişkin projeleriniz, satış, büyüme, istihdam hedefiniz nedir? 

İstanbul'un yatırım değeri giderek yükselen bölgesi Bahçeşehir'in kuzeyinde yer alan Soyak Konforia'da ilk anahtar teslimi 2017'nin Eylül ayında yapılacak. Bununla birlikte, Üçüncü Havalimanı ve Üçüncü köprüye yakın konumuyla dikkat çeken aynı bölgede yeni projeler için de çalışmalar başladı. 


-Bugün Türkiye'de ve dünyada inşaat sektöründeki yeriniz hakkında bilgi verir misiniz? 

Soyak, 55 yıllık geçmişi boyunca her zaman ilklere imza atmış ve sektörüne yön vermiştir. Vurguladığımız gibi 'ilk özel toplu konut projesi', TOKİ ile 'ilk hasılat paylaşımlı' proje, Soyak'ın eseridir. Yine Soyak, 'internet üzerinden konut satışını' başlatarak sektöründe bu alanda da bir ilki gerçekleştirmiştir. Sektöründe kalite bilincinin yayılmasına öncülük etmek için tedarikçilerinin ISO 9001:2000 Kalite Yönetim sistemini kurma çalışmalarına destek vermiştir. 2007 yılında 'Ulusal Kalite Başarı Ödülü'ne değer bulunarak, gayrimenkul sektöründe bu ödüle hak kazanan ilk şirket olmuştur. 


-Sürdürülebilirlik yönünde de pek çok ilke imza attınız değil mi? 

Evet. Küresel iklim değişikliğinin getirdiği yeni dünya düzeninde 'sürdürülebilirlik' kavramı doğrultusunda çalışmalara 2000'li yılların başında başlayan Soyak, 2007 yılında İngiltere'den danışmanlık 

alarak, projelerinin uygunluk seviyesini tespit ettirmiştir. Aynı yıl sektöründeki ilk 'sürdürülebilir yaşam' raporunu yayımlamıştır. Holding binası ön plana çıkarttığı toplu ulaşım, ışık kirliliğini azaltma, su verimliliği, enerji verimliliği, sera gazı emisyonlarını takip ve azaltma, çevre dostu malzeme satın alma, atık takip ve geri dönüşüm, bina içi yaşam kalitesini yükseltme uygulamaları ile 'varolan binalar kategorisinde LEED sertifikasını' alan Türkiye'nin ilk binası olma unvanına sahip olmuştur. Konutları yaparken iklim değişikliği stratejileri kapsamında oluşturduğu değerleri ürünlerine entegre edebilmek için 'Yeşil Bina' konseptini hayata geçirmiştir. 

Soyak, bugün Türkiye'de en fazla 'Yeşil Bina' geliştiren kurumdur. 

Aynı zamanda Türkiye'de bir çok farklı projede toplam 2 bin 71 adet tamamlanmış konutla en çok LEED sertifikası alan markadır. 


-Sizin bugünkü büyüklüğe başarıyı taşıyan ne oldu? Nerede fark yarattınız? 

Soyak'ın vizyonu, sürdürülebilir bir gelecek için, çağdaş ve kaliteli yaşam alanları yaratan lider marka olmaktır. İlk günden bu yana benimsenen bu vizyon ve şirketin köklü geçmişi boyunca imza attığı ilkler, bugünkü büyüklüğünün temelini oluşturmaktadır. Soyak, her zaman daha başarılı performans elde etmek için süreçlerde daima  iyileştirmeler yapmış, müşterilerinin ihtiyaç ve beklentilerini tespit ederek onlara değer katacak yaşam alanları yaratmak üzere çalışmıştır. Müşteri memnuniyeti her zaman temel ilkesi olmuştur. Kolay erişilebilir ve kaliteli hizmet üretmeye büyük önem göstermiştir. 


-Başarınızın sırrını ne olarak görüyorsunuz? 

Soyak'ın başarısının sırrı, yenilikçi yaklaşımı ve yatırımcılar için doğru lokasyonlarda gerçekleştirdiği projelerdir. 

Gelecek beş yıl içinde ne tür projeleri hayata geçirme niyetiniz söz konusu? 

İstanbul'un gelişmekte olan bölgelerine yatırım yapmaya devam edecek olan Soyak, kentsel dönüşüm projelerinde de etkin olma hedefiyle ilerliyor. 


BUGÜNE KADAR ALINAN ÖDÜLLER 

Soyak; Sign ofThe City, Real Estate Stars gibi gayrimenkul sektörünün öne çıkan organizasyonlarından 'En İyi Proje', 'En Yeşil Proje', En İyi Pazarlama Kampanyası' gibi önemli kategorilerde birçok kez ödüle layık bulundu. Soyak'ın aldığı diğer ödüller ise sırasıyla şöyle; 

• 2009 İMİ Conferences "Müşteri Hizmetleri Gelişim Projesi" ile "En Övgüye Değer Performans Gelişimi" Ödülü 

• 2012Türkiye'nin En Başarılı EmlakYatırımları "Soyak Soho Yeşil Bina Kategorisinde birincilik ödülü" 

• 2014 Sign of the CityAvvards "En İyi Müstakil Konut Projesi: Soyak  İzmir  İzmir" 

• 2014 Sign of the City Avvards "En İyi Pazarlama Kampanyası: Soyak Siesta Blue" 

• 2014 Sign of the City Avvards "En İyi Rezidans Ödülü: Soyak Soho" 

• 2015 Sign of the City Avvards "En İyi Konut Ödülü: Soyak Park Aparts" • 2015 Sign of the CityAvvards "En Yeşil Bina Ödülü: Soyak Siesta Oxygen" 

• 2015 Sign of the City Avvards "En İyi Pazarlama Kampanyası: Soyak Elite Club" • 2015 Sign of the City Avvards "En İyi Sosyal Sorumluluk Projesi: Akıllı Yıldızlar" 

• 2016 Real Estate Stars "En Çok Konut Projesi Yürüten Şirketler" 

• 2016 Real Estate Stars "En Çok Konut Satan Şirketler"


Fatoş Bozkuş/Ekonomist


Geri Dön