29 / 03 / 2024

Soyak Siasta Evleri'nin yönetimi İZSU'ya dava açtı!

Soyak Siasta Evleri'nin yönetimi İZSU'ya dava açtı!

Karşıyaka Soyak Siasta Evleri'nde bahçe sulamak için kullanılan suya tarife değişikliğiyle konut suyu muamelesi yapıldı. Gelen fahiş faturalar üzerine harekete geçildi ve İzmir İdare Mahkemesi'ne dava açıldı




Karşıyaka'nın en lüks sitelerinden birisi olan Soyak Siasta Evleri'nin yönetimi adına Avukat Betül Kayhan, bahçe sulamak için kullanılan suya, tarife değişikliğiyle konut suyu muamelesi yapılarak fahiş fatura kesilmesine itiraz ederek  İzmir  İdare Mahkemesi'nde dava açtı.


Tarife genişletilmişti

İZSU Genel Müdürülüğü, 2 yıl önce Tarifeler Yönetmeliği'nde yapılan ilçelerde uygulanan tarım ve hayvancılık abone tipi tarifesini genişleterek konutların bahçelerinin bu tarifeden sulanabilmesine olanak yaratan karar aldı. Bu değişikle iki yıl önce sahillerdeki yazlık sitelerdeki evler ve müstakil konutlar bu konut tarifesinden çıkarak bu abone tipine geçti. Abone sayısı 4 binden 1 yıl içinde 11 bine yükseldi. Bu aboneler, suyun metreküpüne 3,12 TL yerine 0,79 kuruş ödemeye başladılar.

Ancak İZSU yetkilileri yaz ayları boyunca özellikle Seferihisar - Özdere arası başta olmak üzere sahillerde su kullanımının geçen senelere göre yüzde 30-40 oranında arttığını tespit etti. Ucuz su tarifesinden yararlanmaya başlayan bazı yazlıkçıların havuzlarını doldurduğunu, büyük çim alanları suladıkları, yazlıklarının bahçesinde sebze ektiğini belirledi. Bunu su istismarı olarak değerlendiren yetkililer, bu bağlı olarak yaz aylarında bazı bölgelerde su sıkıntısını tespit etti. Bunun üzerine geçtiğimiz Mayıs ayında tarife geri çekilerek kademesiz suyun metreküpüne 0,79 TL ödeyen bu aboneler, Temmuz ayında yürürlüğe girecek genel su zammıyla birlikte suyun metreküpne 0-20 arası 3.43 TL 20 ve üzeri kullanımda ise 8,03 TL ödemek zorunda bırakıldı. Tarife değişikliği sonrası bu tip aboneliği olan 7 bin İzmirlinin büyük kısmının faturası yüksek gelmeye başladı.


Siesta Evleri de mağdur oldu

Yüksek faturalardan birisi de İzmir'in en lüks sitelerinden Soyak Siesta 2. Bölge'deki 350 hanelik siteye geldi. 

Mayıs ayında 529 TL su faturası ödeyen site, Haziran ayında 9 bin 654 TL su faturasıyla karşı karşıya kaldı. Site yönetimi adına sitenin avukatlığını yapan Avukat Betül Kayhan, İZSU'nun tarife değişikliğinin durdurulması ve fazla ödenen ücret için İzmir İdare Mahkemesi'nde dava açtı.

Bin kişinin yaşadığı sitede giderlerin bir yıl önce planlayarak yapıldığını belirten Kayhan, su tüketimi az artmasına rağmen faturanın neredeseyse 10 kat arttığını belirtti. Avukat Kayhan, "Mahkemeden haksız kararın iptalini ve tahsil edilen bedelin iadesi için istiyoruz" diye konuştu


Tarifeye güvendiler

Sitenin tarifeye güvenerek abonelik aldığını belirten Avukat Kayhan, "Bu düzenleme, bu alanda tekel olması sebebi ile abonelerde çaresizliğe neden olmuştur. Müvekkil ve bir çok abone gelen faturalardan şoke olmuş, büyük borç altına girmiş ve çaresiz kalmışlardır. Kararın iptalini istiyoruz" dedi.



Yeni Asır


Geri Dön