19 / 04 / 2024

Sözleşmenin devam ettiği evden nasıl çıkılır?

Sözleşmenin devam ettiği evden nasıl çıkılır?

Tamer Heper Posta Gazetesi'ndeki köşesinde vatandaşların sorularını yanıtladı...



Bir ev kiraladım sözleşmem bir yıllık ve 10.08.2011’de son bulacak. Ancak eve hırsız girdi ve ben evden çıkmak istiyorum. Teminatı kiraya saydırıp evden çıksam olur mu? H.Y.

Sorunun bana geldiği tarihe bakıyorum, sözleşme yapılmasından yirmi dört gün sonra. Sözleşmeden ne çabuk dönme kararı aldınız anlamadım. Eve hırsız girmiş iyi ama hırsız girmesi haklı fesih nedeni değil. Hırsız bu her yere giriyor. Evi görerek beğenerek kiraladınız, şimdi hırsız nedeni ile feshetmek istiyorsunuz. Edin, edin ama bilin ki kiralayan sizden evin boş kaldığı süreye tekabül edecek kira bedelini talep edebilir. Bunun içinde teminat var, bu rakam düşülür bakiyesini ödersiniz. Buna razı iseniz çıkın. Riskiniz budur. Hiçbir bedel ödemeden çıkmak için evin kullanılabilir nitelikteki önemli unsurlarından birinin ortadan kalkması lazım, siz de bu özellik ok. Kendi ifademi açıklamak isterim. Hırsız her yere giriyor derken asla bu işi hafife aldığım, olağan karşıladığım anlamı çıkmasın. Hırsızlık, yoksulluk dönemlerinde ve devletin korumasının azaldığı dönemlerde artar. Bugün hem ekonomik sıkıntı yani yoksulluk dönemi yaşıyoruz hem de adaletin siyasallaşması hareketi içindeyiz. Dolayısı ile hırsızlık da artar uğursuzluk da. Belki yakında bu günleri de arar duruma düşeceğiz. Onun için bu evden çıktığınızda yeni eviniz ne derece garantili olacak onu da düşünün ve ona göre karar verin.

Tapuya başvurmanız yeterli olacak

1989’da arsa sahipleri ile anlaşarak 10 daireli bir bina yaptık. Arsa sahipleri ile katları bölüştük oturuyoruz. Binanın iskan izni var ama tapusu yok. Halen arsa tapusu olarak görülüyor. Tapuları nasıl alırız? S.K.

Binanızın tapusu yok çünkü anladığım kadarı ile bu yönde bir talebiniz olmamış. Zira elinizde arsa tapusu var, yani yasal olarak maliksiniz. Dolayısı ile “Nasıl tapu alırız?” sorusu “Nasıl kat mülkiyet tapusu alırız?” şeklinde olmalı. Çok zor değil, tüm ortaklar tapuda kat mülkiyetinin tesisi için talepte bulunacak. Dolayısı ile sizlerin müşterek mülkiyet tapunuz kat mülkiyeti tapusu ile değiştirilecek, size kat mülkiyet tapusu verilecek. Yani bir nevi ortak tapu olan bu tek tapu tam on tane tapuya dönüştürülecek. Herkes böylece kendi dairesinin maliki olacak. Yani bir sıkıntınız yok. Sadece bağlı bulunduğunuz tapu sicil müdürlüğüne müracaat yeterli.
Posta/Tamer HEPER


Geri Dön