26 / 04 / 2024

Sözleşmesi olmayan kiracı nasıl çıkarılır?

Sözleşmesi olmayan kiracı nasıl çıkarılır?

Taşınmaz kiralamalarında kiracı ile mal sahibi arasında kira anlaşması sözleşmeli olarak yapılabildiği gibi sözleşmesiz şekilde de yapılabiliyor. Peki, kiracınızın kira bedelini ödemediğini düşünelim. Sözleşmesi olmayan kiracı nasıl çıkarılır?



Sözleşmesi olmayan kiracı nasıl çıkarılır?

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracı ile mal sahibi arasında kira anlaşması yapılıyor. Bu anlaşmanın ispatı ve tarafların karşılıklı haklarının korunması açısından kira sözleşmesi imzalanıyor.


Kanunen yazılı sözleşme yapılması zorunlu olmaması nedeni ile kimi kiralamalar sözlü yani sözleşmesiz olarak da yapılabiliyor. Ancak bu tür sözlü kira anlaşmalarında taraflar arasında problemler yaşanabiliyor.


Borçlar Kanununda yer alan kira ilkeleri; genellikle aralarında akrabalık ilişkisi bulunan kimseler arasında tercih edilen sözlü kira anlaşması için de geçerli oluyor.


Buna göre sözleşmesi olan kiracı kira bedelini ödemediği zaman nasıl tahliye ediliyorsa, sözleşmesi olmayan kiracı da o şekilde tahliye edilebiliyor. Ancak bu süreçte bazı işlemlerin yapılması gerekiyor. Peki, sözleşmesi olmayan kiracı nasıl çıkarılır?


Sözleşmesi olmayan kiracıyı çıkarmak...

Kira sözleşmesi olmayan kiracıyı çıkarabilmek için, kendisinin kiracı olduğunu kanıtlayacak belgelerin edinilmesi gerekiyor.Bu belgeler ile kira bedelinin ve kira döneminin de kanıtlanabilir olması önem taşıyor. 


Kira parasının ödendiğine dair veya kiranın başladığına dair herhangi bir yere atılan bir imza da kira anlaşmasının ispat edilmesi açısından önem taşıyor.


Söz konusu kanıtların elde edilmesi ile sözleşmesiz kiracı için dava veya takip açılabiliyor. Bu süreçte kiracının "Ben kiracı değilim." dediğini düşünelim. Bu halde de kendisine fuzuli işgalden tahliye davası açılabiliyor.


Ev kirası zammı hesaplama 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön