25 / 04 / 2024

SPK'nın inceleme başlattığı Sinpaş GYO savunmaya geçti!

SPK'nın inceleme başlattığı Sinpaş GYO savunmaya geçti!

SPK'nın inceleme başlattığı Sinpaş GYO, savunmaya geçerek, "Bizi özkaynak, aktif ve hisse performansımızla kıyaslayın" dedi. Ama şirket, rakiplerinin rakamlarına bakmayı unuttu. Veriler, üç alanda da performansının sektörden daha kötü olduğunu gösteriyor



ÖZKAYNAĞI EN AZ BÜYÜYEN ŞİRKET


 Sinpaş: Hisse performansıyla bağlantılı olarak değerlendirilecek en önemli verilerden biri özkaynaklardır. Sinpaş GYO, özkaynaklarındaki güçlülüğüyle öne çıkan şirkettir. 

 Soru: Sinpaş'ın özkaynak büyümesi, 2007 sonundan bu yana sektör ortalamasına ulaştı mı? 

 Gerçek: Şirketin açıklamasında, 2007 sonunda 880.7 milyon TL olan özkaynakların, bu yılın haziran sonuna kadar olan dönemde yüzde 25.81 oranında artarak 1 milyar 108 milyon liraya ulaştığı belirtildi. Ancak şirket diğer GYO'ların özkaynak performansını dikkate almayarak yatırımcılarını eksik bilgilendirdi. Borsada 20 GYO bulunuyor. Bunların 2007 sonunda 5 milyar 157 milyon olan özkaynakları, 7.5 yılda yüzde 266.9 artarak 18.9 milyara ulaştı. Bu oran Sinpaş'ta yüzde 25.8'de kaldı. Yani 7.5 yıllık enflasyon da dikkate alındığında Sinpaş'ın özkaynakları reel olarak eridi.


AKTİFTE SONDAN DÖRDÜNCÜ OLDU


 Sinpaş: Şirketimiz 2007 sonundan bu yana aktif büyüklüğünü yüzde 108 artırarak 989 milyon 46 bin liradan 2 milyar 57 milyon liraya çıkardı. 

 Soru: Sinpaş, aktif büyümesinde sektörde kaçıncı sırada? 

 Gerçek: Evet, Sinpaş'ın aktif büyüklüğü şirketin açıklamasında belirttiği gibi 7.5 yılda yüzde 108 arttı. Bu veri de sektör ortalaması dikkate aldığında, şirketin aktif büyümesinde sektörün çok gerisinde kaldığını ortaya koyuyor. Borsadaki 20 GYO şirketinin 2007 sonunda 8 milyar 867 milyon lira olan aktif büyüklüğü, 7.5 yılda yüzde 308 artarak 36 milyar 187 milyon liraya çıktı. Sinpaş'ın 7.5 yıllık aktif büyümesi sektörün üçte biri kadar oldu. Başka bir ifade ile sektör aktif büyümesinde Sinpaş'ı üçe katladı. Sinpaş son 7.5 yılda sektörde aktifini en az büyüten dördüncü şirket oldu.


HİSSE PERFORMANSI ENDEKSTEN KÖTÜ


Sinpaş: 2015 yılı başından itibaren BIST-100 ve Sinpaş GYO'nun fiyat performansları kıyaslandığında, Sinpaş GYO'nun benzer veya daha iyi bir fiyat performansı gösterdiği rahatlıkla görülebilir. Piyasa değeri konusunda en objektif değerlendirme Piyasa Değeri/Defter Değeri rasyosudur. Sinpaş, 0.4 ile pek çok sektör şirketi ile aynı orandan işlem görüyor. 

 Soru: Piyasa değeri halka açılırken belirlenen değerin üçte birine inen Sinpaş, GYO Endeksi'nden iyi bir performans mı sergiledi? 

 Gerçek: Sinpaş tarafından yapılan açıklamada belirtildiği üzere, piyasa değeri/defter değeri rasyosu borsada büyük önem taşıyor. Sinpaş bu rasyo dikkate alındığında kendi sektöründe 0.35 ile sondan dördüncü sırada yer alıyor. Hisse performansına bakıldığında ise, yıl başından bu yana dün ilk seans sonu itibarıyla, BIST-100 Endeksi yüzde 13.5, GYO Endeksi ise yüzde 4.1 düştü. Aynı dönemde Sinpaş hisselerindeki düşüş yüzde 10.1 oldu. Yılbaşından bu yana 9 GYO hissesi yükselirken, birinin fiyatı aynı kaldı. 7 hissedeki düşüş Sinpaş'ın gerisinde kalırken, 10 GYO hissesi Sinpaş'tan fazla değer kaybetti.


SPK SİNPAŞ'A İNCELEME BAŞLATTI


Borsadaki küçük yatırımcıların Sermaye Piyasası Kurulu'na şikayet ettiği Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) ile ilgili inceleme başlatıldı. SPK, gelen şikayetler ve çıkan haberleri ihbar kabul ettiklerini bildirdi. Kurumdan edinilen bilgilere göre, şirketin halka arzından sonra başlayan ve grubun iştirak şirketlerinin hisse alımlarına rağmen istikrarlı bir şekilde devam eden değer kaybının yatırımcıları nasıl etkilediği araştırılacak. Sinpaş Grubu'nun bünyesindeki benzer sektörlerdeki şirketlerle transfer fiyatlandırması yapıp yapmadığı bu yolla örtülü kazanç sağlayıp sağlamadığı da bu araştırmalar sonucunda ortaya çıkacak. Yetkililer, "Hisseleri değer kaybeden şirketlerde küçük yatırımcıları korumak için alım programları uygulanmasıyla ilgili SPK'nın mevzuatları var. Ama şirketin sahiplerinin ya da iştiraklerinin hisse almasına rağmen borsadaki performansın düzelmemesinin incelenmesi gerekiyor. Bu nedenle şirketin mali tablolarına da bakılacak" 

diyor.


Sabah


Geri Dön