27 / 04 / 2024

SPK'nın Sinpaş GYO incelemesinde son durum ne?

SPK'nın Sinpaş GYO incelemesinde son durum ne?

Sinpaş GYO'nun yönetim kurulu başkanı ve üyeleri, inşaat işlerinde 'örtülü kazanç' sağladıkları gerekçesiyle 5 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya geldi.



Sinpaş GYO'nun yönetim kurulu başkanı ve üyeleri, inşaat işlerinde 'örtülü kazanç' sağladıkları gerekçesiyle 5 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya geldi. Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'yla ilgili örtülü kazanç soruşturmasında, şirket yetkilileri 5 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kalırken, Sinpaş GYO suskunluğunu koruyor.

 

Yapılan şikayetler üzerine Sermaye Piyasası Kurulu tarafından Sinpaş GYO'ya SPK kanununun 21. maddesini ihlalden başlattığı inceleme devam ediyor. SPK, Sinpaş GYO'nun büyük ortağı Sinpaş Yapı üzerinden ihalesiz yaptığı inşaatlarda örtülü kazanç elde ettiğini tespit ederse yatırımcıları zarara uğratmaktarn suç duyurusunda bulunacak. 


SPK, Sinpaş GYO'nun piyasadan fiyat teklifi almadan tek firma üzerinden yapılan inşaat işiyle yatırımcının zarara uğratıldığınının kesinleşmesi halinde, işlemlerde yükümlülüğü olanların 5 yıla kadar hapis cezası istenecek. 


Örtülü kazanç aktarımı, şirket malvarlığına olumsuz etkinin yanında, kâr düşük olacağından yatırımcının temettüsünü de etkiliyor. Hatta menkul kıymetlerin değerini dahi düşürüyor. 


SORULAR YANITSIZ... 

"Halka açık ortaklıklar ve kolektif yatırım kuruluşları ile bunların iştirak ve bağlı ortaklıklarının; yönetim, denetim veya sermaye bakımından doğrudan veya dolaylı olarak ilişkide Barış Ekinci bulundukları gerçek veya tüzel kişiler ile emsallerine uygunluk, piyasa teamülleri, ticari hayatın basiret ve dürüstlük ilkelerine aykırı olarak farklı fiyat, ücret, bedel veya şartlar içeren anlaşmalar veya ticari uygulamalar yapmak veya işlem hacmi üretmek gibi işlemlerde bulunmak suretiyle kârlarını veya malvarlıklarını azaltarak veya kârlarının veya malvarlıklarının artmasını ..engelleyerek kazanç aktarımında bulunmaları yasaktır. Örtülü kazanç aktarımı yasağının ihlalinde 94 ve ııo'uncu maddelerle ilgili mevzuatta öngörülen yaptırımlar saklıdır" denilen 21. maddesi uyarmca şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik ve yönetim kurulu üyeleri hakVmda SPK kanununa aykırı davrandıkları gerekçesiyle, haklarında 5 yıla kadar hapis cezası istenebilecek. 


Tarafın ulaştığı Sinpaş GYO Genel Müdür Yardımcısı Barış Ekinci, konuyla ilgili sorulara yanıt vermekten kaçındı. Sorularımızı yönelttiğimiz Ekinci, vakti olmadığını belirterek telefon görüşmesini sonlandırdı. 


Taraf


Geri Dön