28 / 03 / 2024

Standart merdiven ölçüleri!

Standart merdiven ölçüleri!

Yapılarda inşa edilen merdivenlerin belli bir standarda uygun olarak yapılması gerekiyor. Söz konusu standart merdiven ölçüleri haberimizde yer alıyor...



Standart merdiven ölçüleri!

Yapılarda üst kat ile bağlantı kurulabilmesi için yapılan merpenlerin belli bir standarta göre yapılması gerekiyor. Söz konusu ölçüler, Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 29. maddesinde ele alınıyor.


Merdivenler

Madde 29- (Değişik:RG-2/9/1999-23804) Merpen kolu ve sahanlık genişlikleri ile merpen basamaklarının ölçüleri ve bunların yapımına ilişkin koşullar aşağıda belirlenmiştir.


a) Merdiven kolu ve sahanlık genişlikleri:

Ortak merpenler ve sahanlıklar konut yapılarında (1.20) m.den, diğer yapılarda (1.50) m.den az olamaz. Çatıya ve bodrum katlarına ulaşan ortak merpenler ile servis merpenlerinde de bu ölçülere uyulur. Bu merpenler ahşap olamaz.

Merdiven evlerinin bina cephesinden, çatıdan veya ışıklıktan doğrudan ışık alması ve merpenlerin çatıya ve bodrumlara ulaştırılması zorunludur.


Merpen basamakları ve sahanlık ölçülerine dair Türk Standartları Enstitüsü standartlarının yukarıdaki ölçü ve miktarlardan küçük olması halinde bu madde hükümleri geçerlidir.

Merpenlerin her iki tarafında da özürlülerle ilgili Türk Standartları Enstitüsü standartlarına uygun korkuluk ve küpeşte yapılması zorunludur.


b) Merdiven basamaklarının ölçüleri:

Asansörü olmayan binalarda basamak yüksekliği (0.16) m.den, asansörlü binalarda ise (0.18) m.den fazla olamaz.

Basamak genişliği 2a+b = 60 ila 64 formülüne göre hesaplanır.

Ancak bu genişlik (0.28) m.den az olamaz.


Formüldeki a = yükseklik, b = genişliktir.

Balansmanlı merpenlerde basamak genişliği en dar kenarda (0.15) m.den, basamak ortasında (0.28) m.den az olamaz.


Binalarda son kattaki bağımsız bölümlerle irtibatlı çatı arası piyeslerine çıkan merpenlerde yukarıdaki şartlar aranmaz.


Evvelce yürürlükte olan mevzuata uygun olarak yapılmış yapılara bu Yönetmelik hükümlerine göre kat ilavesi halinde mevcut merpen ölçüleri ilave katlar için de aynen uygulanır.


c) Yangın merdivenleri:

Birden fazla katı olan tüm umumi binalarda yangın merpeni yapılması zorunludur.


Yangın merpeni kitle içinde veya dışında komşu parsel sınırına (1.50) m.den daha fazla yaklaşmamak kaydıyla açık veya kapalı, yüksek binalarda tamamen kapalı olarak düzenlenir. Kargir veya betonarme olarak ilgili standardına uygun yangına dayanıklı ve kaygan olmayan malzemeden inşa edilen yangın merpenleri kitle içinde tertiplendiğinde ısıya ve dumana karşı yalıtılmış, kapalı bir hacimde düzenlenir.


Yangın merpenleri çatı ve (+-0.00) kotunun altında inşa edilen bodrum katlara ulaşacak şekilde tesis edilir.

Yangın merpeninin genişliği umumi ve yüksek katlı binalarda (1.20) m.den, diğer binalarda (0.90) m.den az olamaz.


Basamak genişliği (0.25) m.den az, yüksekliği (0.18) m.den fazla olamaz.Merpen basamaklarının her iki tarafında yangına dayanıklı malzemeden yapılmış korkuluk ve küpeşte bulunur.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön