16 / 04 / 2024

Star Rafinerisi’nin proje danışmanlığını İsviçreli Foster Wheeler yapacak!

Star Rafinerisi’nin proje danışmanlığını İsviçreli Foster Wheeler yapacak!

SOCAR Türkiye’nin iştiraklerinden Star Rafineri A.Ş., İzmir'in Aliağa ilçesindeki Petkim yerleşkesi içerisinde inşa edilecek Ege Rafinerisi’nin proje yönetim danışmanlığı için İsviçreli Foster Wheeler ile anlaştı...




SOCAR Türkiye’nin iştiraklerinden Star Rafineri A.Ş., İzmir'in Aliağa ilçesindeki Petkim yerleşkesi içerisinde inşa edilecek Ege Rafinerisi’nin proje yönetim danışmanlığını yapması için İsviçre merkezli mühendislik şirketi Foster Wheeler AG’nin iştiraklerinden Global Engineering and Construction Group ile anlaştı. Anlaşmanın bedeline ilişkin açıklama yapılmamakla birlikte sözleşme miktarı, şirketin 2013 üçüncü çeyrek bilançosunda yer aldı. Yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahip olacak yeni rafineri Ural, Azeri Light ve Kerkük petrollerinin de dahil olduğu geniş bir yelpazede ham petrol işleyebilmesi için tasarlandı. Jet yakıtı, dizel, nafta, petrol koku ve likit petrol gazlarının da bulunduğu çok çeşitli üretim yelpazesine sahip olacak Star Rafinerisi'nin, faaliyete 2017 yılında başlaması bekleniyor. Foster Wheeler, rafinerinin başlagıç aşamasındaki mühendislik tasarımını da yapmış ve SYDEC (SM) geciktirmeli koklaşma teknolojisi kullanan, geciktirmeli koklaşma ünitesi için lisans ve temel tasarım paketi sağlamıştı. 


‘KİLİT ROL OYNAMAYA DEVAM ETMEKTEN OLDUKÇA MUTLUYUZ’


Foster Wheeler AG CEO’su Roberto Penno, anlaşmaya ilişkin açıklamasında, “Yüksek kalitedeki başlangıç aşaması mühendislik tasarımı sürecini başarılı şekilde tamamladıktan sonra Türkiye için stratejik öneme sahip bu yatırımda kilit rol oynamaya devam etmemizden dolayı oldukça mutluyuz. Bununla birlikte kanıtlanmış proje yönetimimiz, rafinaj konusundaki yeteneğimiz, mega projeleri yürütmedeki başarımız ve Türkiye’de uzun zamandır devam eden çalışmalarımızın hepsinin, bu sözleşmeyi kazanmamızda ve yakaladığımız başarıda rol oynadığına inanıyoruz.” dedi.


‘FOSTER WHEELER EKİBİNE GÜVENİMİZ TAM’


SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz da rafinerinin stratejik olarak önemli bir yatırım olmasıyla birlikte Türkiye’nin birçok önemli petrol ürünü ithalatına bağlımlığını da azaltacağını söyledi. Yavuz, “Foster Wheeler proje yönetimi ve proje yürütme uzmanlığı sektörde iyi biliniyor. Bu mega projenin başarısına sağlayacağı değerli katkı konusunda Foster Wheeler ekibine olan güvenimiz tam.” şeklinde konuştu.


Küresel bir mühendislik ve inşaat şirketi, aynı zamanda güç ekipmanları tedarikçisi olan Foster Wheeler AG, teknik olarak gelişmiş, güvenilir tesis ve ekipman hizmeti sunan bir firma konumunda bulunuyor. Özel uzmanlık alanları olan yaklaşık 13 bin profesyonel çalışanıyla müşterilerine hizmet veriyor.


Halkbank


Geri Dön