27 / 04 / 2024

STFA Holding, üzerindeki iflas ertelemelerini kaldırttı

STFA Holding, üzerindeki iflas ertelemelerini kaldırttı

STFA Holding ve STFA İnşaat, mahkemeye başvurarak 4 yıl önce alınan iflasın ertelenmesi kararlarını kaldırttı. Böylece STFA, Türkiye'de iflas erteleme kararını kaldıran ilk büyük grup oldu.



STFA, Türkiye'nin en eski gruplarından biri. Bugün inşaat, enerji ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren grubun Türkiye'de bir ilke imza atarak iflas erteletmesini kaldırttı. 200 milyon dolar civarındaki borcunu ödemekte zorlandığı için 1999 yılından itibaren zora girmişti. Zamanla temerrütler birlikte bu borç 500 milyon dolara ulaşmıştı...

STFA, 2000 yılından itibaren ciddi bir yeniden yapılanma süreci başlattı. Yeni hedefler doğrultusunda holding bünyesindeki şirket sayısı 40'lardan 14'e indirildi. Şirketlerden bazıları kapatıldı, bazıları da satıldı. STFA, tamamen inşaat, enerji, iş makineleri ve hizmet sektörlerine odaklandı. 2008 yılı başında ise STFA Holding'in yüzde 21 hissesi 65 milyon dolar karşılığında Hong Kong merkezli Asian Debt Management (ADM) fonuna satıldı. Böylece finansman anlamında da önemli bir rahatlama sağlanmış oldu.

PİYASADAKİ İLK ÖRNEK
STFA, şimdi bu uzun süreçli yeniden yapılanma çalışmalarının sonucunu aldı. Yaklaşık 4 yıl önce Kadıköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'nden iflas erteleme kararı aldıran STFA Holding ve STFA İnşaat, mahkemeye giderek zamanından önce söz konusu kararı kaldırttı. Bu aslında şu ana kadar kayıtlara geçen ilk örnek. Bu kararla STFA, "Artık ben işlerimi yoluna koydum, mahkemenin koruma kalkanına ihtiyacım yok" diyerek, iflasın ertelenmesi kavramının kötü amaçla kullanılmadığını da göstermiş oluyor. STFA Holding'in İcra Kurulu Başkanı İlker Keremoğlu, STFA Enerji Telekomünikasyon Sanayi ve Ticaret A.Ş. hakkındaki iflas erteleme kararının da yakın bir zamanda kaldırılacağını söylüyor.

Aslında İlker Keremoğlu, STFA bünyesinde yürütülen bütün yeniden yapılanma çalışmalarının mimarı. Grubun darboğaza girdiği dönemde Efes içecek Grubu'ndan transfer edilerek bir bakıma "kurtarıcı" görevini üstlenmişti... Keremoğlu, iflas erteleme kararlarının kaldırılmasıyla ilgili süreci şöyle anlatıyor:

"Türkiye'de ilk iflas erteleme kararı aldıran gruplardan biriydik. Şimdi ilk kaldıran büyük grup da biz olduk. Hiçbir zaman böyle bir kararın arkasına saklanma gibi bir derdimiz olmadı. Bütün alacaklılarımıza, bu kararı iyi niyetli olarak aldırdığımız mesajını verdik. Paniği önlemek için böyle bir karar aldırmıştık. İşlerimizi yola koyabilmek için zaman lazımdı.

"PİYASAYA MAHCUP OLMADIK"
Bu zamanı iyi kullandık. Alacaklılarımıza, çalışanlarımıza, piyasaya mahcup olmadık. Bugün geldiğimiz noktada bu karara ihtiyaç kalmadı ve geçen ay kararı kaldırttık. Tüm ödemelerimizi yaptık. Bizde asıl sıkıntı inşaat grubundaydı. Borçlarımız temerrütsüz 200 milyon, temerrütlü ise 500 milyon doları aşmıştı. Ciromuz ise 100 milyon dolar civarındaydı. Bugünse inşaat grubumuz 650 milyon doların üzerinde cirosal büyüklüğe ulaştı. Banka borcumuz, nakit borcumuz ise sıfır. Tabii ki her işletmenin ticari borçları vardır. Ancak artık sıkıntılı dönemlerimiz geride kaldı, iflasın ertelenmesi kararıyla grubumuzun parçalanması önlendi. Sadece STFA'nın değil, memleketin kazanımı oldu. Köklü bir şirket bu karar sayesinde bugün yoluna daha güçlü olarak devam edebiliyor. Beş yıl önce grubumuzda 10 bin kişi çalışıyordu, şimdi 16 bine yükseldi. Tabii iflasın ertelenmesi kararını kötüye kullananlar da olabilir. Ama biz bu kararın ne kadar faydalı olduğunu, iyi niyetliler için ne kadar yerinde bir karar olduğunu kamuoyuna göstermiş olduk."

HOLDİNG HALKA AÇILACAK
Zor günleri geride bırakan STFA Holding, bugünlerde hummalı bir çalışma yürütüyor. Uluslararası denetim şirketi Deloitte ile anlaşan holding, bütün şirketlerini ve projelerini denetlettirip uluslar arası standartlara uygun hale getiriyor.

İlker Keremoğlu, kurumsallaşma doğrultusunda, 2010'da başta STFA Holding olmak şirketleri halka açmaya başlayacaklarını söylüyor. Ardından da grubun mevcut durumuyla ilgili şu bilgileri veriyor: "2008 sonu itibariyle tekrar 1 milyar dolarlık cirosal büyüklüğe ulaşacağız. Yurtdışında liman, yol ve diğer altyapı inşaatları yapıyoruz. Katar, Umman, Suudi Arabistan ve Abu Dabi'de büyük projelerimiz var. Umman'da yol, Cidde'de liman yapıyoruz. Libya'da enerji nakil hatları projelerimiz devam ediyor. İç piyasada ise Energaz'da Global Yatırım Holdingle ortağız. 11 bölgede doğalgaz dağıtıyoruz. Yabancılardan yeni ortaklık teklifleri var ama henüz somut hale gelmediği için isim veremiyorum..."

İdris Çokal/Para


Geri Dön