26 / 04 / 2024

Stüdyo daire emlak vergisi ne kadar?

Stüdyo daire emlak vergisi ne kadar?

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. Vergi için ödenecek bedel taşınmaz malın değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Peki, stüdyo daire emlak vergisi ne kadar?



Stüdyo daire emlak vergisi ne kadar?

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. Vergi için ödenecek bedel taşınmaz malın değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor.


Emlak vergisinde oranlar; meskene, işyerine, arsaya ve araziye göre belirleniyor. Bu oranlar büyükşehirdeki taşınmazlarda yüzde 100 arttırımlı olarak uygulanıyor.


Peki, bir daire için ne kadar emlak vergisi ödenir? Stüdyo daireler için emlak vergisi nasıl hesaplanır?  Stüdyo daire emlak vergisi ne kadar?


Vergi hesaplamalarında dairenin stüdyo olması veya dairenin çok büyük olması hesaplamayı etkilemiyor. Hesaplamayı etkileyen faktör dairenin kayıtlı değeri oluyor.


Buna göre stüdyo dairenin değeri üzerinden emlak vergisi oranları ile hesaplama yapılabiliyor. Emlak vergisi mesken oranları şu şekilde:


Normal yörede: Binde 1

Büyükşehirde: Binde 2


Vergi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor.İlk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödenen verginin ikinci taksiti ise Kasım ayında ödeniyor.


Sahip olunan verginin tek mesken olması halinde muafiyetten de faydalanabiliyor. Ancak bunun için de kişinin gelirinin olmaması ve diğer koşulları taşıyor olması gerekiyor.


Tek mesken muafiyet koşulları:

- 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip

- Gelir sahibi olmayan

- Kışlık evin yanında yazlık eve sahip olmayan

- Bir başka meskende hisse sahibi olmayan

- Ev hanımı, engelli, gazi, işsiz, dul-yetimler ve emekliler.




Home ofis emlak vergisi nasıl ödenir?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön