19 / 04 / 2024

Stüdyo daire kavramı değişiyor!

Stüdyo daire kavramı değişiyor!

Planlı alanlar tip imar yönetmeliği konutlara düzenleme getirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yayınladığı yönetmeliğe göre inşa edilecek projeler net bir dille ayrıştırıldı. 1+0 kavramı değişiyor...




Planlı alanlar tip imar yönetmeliği konutlara düzenleme getirdi.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yayınladığı yönetmeliğe göre inşa edilecek projeler net bir dille ayrıştırıldı.


Vatandaş ne aldığını bilecek


Buna göre konut imarlı olan bir arazide inşa edilen konutlarda turizm işletmeciliği yapılamayacak.Nitelikli konut olarak ifade edilen binalar avrupa standartlarında ticari işletme gibi kiralanabilecek. Ancak nitelikli konut olmayan binalarda günlük kiralamalar yapılamayacak.


Türkiye’de bu tür pazarlama yöntemiyle satılan ve nitelikli konut tanımına uymayan birçok konut projesi bulunuyor. Bu projelerin bir çoğu konut olarak başlayıp günlük kiralamalara dönüşüyor. Konut amaçlı satın alan kişilerde sonradan bu tür istenyenen sürprizlerle karşılaşabiliyor. Bakanlık bu düzenlemeyle vadandaşın ne tür gayrimenkul satın aldığını netleştirmiş oldu. Şimdi gözler konut imarlı arsalarda turizm işletmeciliğine soyunan inşaat  firmalarına çevrilecek.


1+0 kavramı değişiyor


Bakanlık müstakil konutların kullanım alanlarına yönelik olarak da düzenlemeye gitti. Buna göre inşaat firmalarının projelerinde çok sık yer verdikleri 1+0 kavramı belli şartlara bağlandı. Her müstakil konutta 1 oturma odası, 1 yatak odası, mutfak veya yemek pişirme yeri ile 1 banyo veya yıkanma yeri bulunacak. Ancak sınırlar duvar yerine nişlerle de ayrılabilecek.


EMİNE AÇAR - BUGÜN GAZETESİ


Geri Dön